1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Правителствата в развиващия се свят трупат хранителни запаси в опит да овладеят паниката по магазините

Правителствата в развиващия се свят трупат хранителни запаси в опит да овладеят паниката по магазините

Трупането на запаси обаче води до повишаване цената на земеделската продукция

Правителствата в развиващия се свят трупат хранителни запаси в опит да овладеят паниката по магазините, инфлацията и социалното недоволство, пише Financial Times, цитиран от Investor.bg. Трупането на запаси обаче повишава цената на земеделската продукция дори още повече. Цената на пшеницата - най-широко използваната зърнена култура в света, достигна нов две и половина годишен връх в четвъртък, след като страни от Алжир до Саудитска Арабия обявиха, че ще закупят извънредни количества, съобщава в.Монитор.

По-рано тази седмица Алжир закупи 800 хил. тона пшеница – значително по-голямо количество от обикновено, докато Саудитска Арабия обяви удвояване на запасите си от пшеница Бангладеш и Индонезия също не закъсняха и в четвъртък заявиха извънредни количества ориз. По думите на търговци Джакарта, която обикновено купува по 200 хил. тона ориз, сега е обявила, че ще внесе повече от 800 хил. тона. Бангладеш обяви, че ще удвои поръчките си за ориз през тази година.

Цените на земеделските хранителни продукти например са с 37% по-високи в сравнение с година по-рано, докато през 2008 г. увеличението бе пиково – 75%.

Джонатан Андерсън, икономист в банка UBS, е пресметнал, че за да достигнат максималните си стойности от 2008 г. и да станат водещи заглавия в медиите, глобалните цени на храните би трябвало да се повишат с още 50% над сегашните си нива. А според Андерсън това е малко вероятно: няма признаци за огромното поскъпване на енергията и изкуствените торове, на което станахме свидетели през 2008 г.

Това се дължи отчасти на факта, че поскъпването на петрола с годишно натрупване сега е 17% в сравнение със 100% по време на своя пик през 2008 г. ФАО (Организацията по прехрана и земеделие към ООН) призова страните да разгледат внимателно последствията от влиянието на високите цени на храните и да не предприемат стратегически действия, които могат да изглеждат полезни в краткосрочен план, но да са вредни в дългосрочен план или дори да влошат положението. От организацията призовават да не се налагат ограничения върху износа на храни. ФАО публикува актуализиран наръчник за развиващите се страни с цел да им помогне да се справят с негативните последици от въздействието на високите цени на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.