1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Промяна на европейското законодателство застрашава птиците в ЕС

Промяна на европейското законодателство застрашава птиците в ЕС

Един от ключовите механизми за борба с престъпленията срещу дивата природата може да бъде изгубен заради промени в ОСП

Един от ключовите механизми за борба с престъпленията срещу дивата природата може да бъде изгубен заради промени в Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, съобщава Би Би Си. Към момента собствениците на земя и фермерите в ЕС могат да загубят земеделските си субсидии, ако използват "тотални" методи за контрол над популацията на птици, включително отрова.

С предложените законодателни промени ЕС иска да премахне връзката между отпускането на субсидии по ОСП и спазването на законите за защита на дивата природа. Според Кралското общество за защита на птиците (RSPB), подобно решение представлява сериозен удар срещу природата във Великобритания и ЕС като цяло.
 
Собственикът на една от най-големите ферми в Шотландия Джон Дод беше лишен от субсидии по CAP в размер на 107 650 британски паунда, след като полицията откри отрова и забранени пестициди в хранилки за птици в неговото имение край Ангъс през 2006 година.

Според обсъжданите законодателни промени е и отмяната на изискването за спазване на екологичните разпоредби, като условие за плащане на субсидии по ОСП. Европейската комисия предлага получаването на субсидии да не се обвързва с член 8 от Директивата за птиците, който забранява използването на "не избирателни" методи за улавяне или убиване на птици. Съветът на министрите на ЕС ще обсъди предложението тази седмица.

"Предумишленото отравяне е една от основните заплахи за хищните птици", каза Боб Елиът от RSPB. "За миналата година само в Шотландия имаме 37 случая на отравяне на грабливи птици, като сред тях е и изключително рядък вид морски орел."/evropa.dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.