1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пускат белоглави лешояди в Кресненския пролом

Пускат белоглави лешояди в Кресненския пролом

Снимка:

От близо 30 години в Кресненския пролом няма нито един екземпляр от вида

Най- вероятно през месец януари в Кресненския пролом ще бъдат пуснати 20 белоглави лешояда. Това съобщи Надя Вангелова - представител на фонд за дива флора и фауна пред радио “Фокус”. Пернатите трябваше да бъдат доставени в началото на месец декември, но поради усложнения с доставките на птиците и документацията, проектът остава нереализиран за момента.

Птиците ще бъдат доставени от Испания. За сметка на това край благоевградското село Брежани вече е разположена клетката, която първоначално ще приюти птиците. Вангелова обясни, че това се налага, тъй като пернатите ще имат нужда от задължителна адаптация и не могат да бъдат пуснати направо сред природата. Възможно е престоят им в клетката да бъде няколко години.

Между 30 000 и 40 000 са изразходваните средства до момента за построяването на клетката, както и разходите, свързани с транспортирането на птиците. От близо 30 години в Кресненския пролом няма нито един екземпляр от вида. Според експерти този вид птици е важен за баланса в природата. Последният регистриран е бил от вида египетски лешояд, в Струмяни. Вангелова обясни, че единствено човешката дейност е предпоставка за изчезването на вида и най-вече използването на отрови от ловците и животновъдите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.