1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Риба тон за $1.7 милиона продадоха в Япония

Риба тон за $1.7 милиона продадоха в Япония

Снимка:

Това е три пъти повече от предишния рекорд, поставен миналата година

Една единствена риба тон бе продадена в Япония за 155 милиона йени (1.7 млн. долара или 1.3 млн. евро). Това е три пъти повече от предишния рекорд, поставен миналата година. Вече е станало традиция първата сесия за годината на рибна борса Цукиджи в Токио да започва с високи залози, но този изненада мнозина.

Като "малко височка" определи цената Киюши Кимура - собственикът на верига ресторанти Sushi Zanmai, който постигна и миналогодишния рекорд, разказва Би Би Си. През 2012г. той плати 56 млн. йени, което по сегашния курс праси 616 000 долара или 470 000 евро

Тихоокеанската риба тон от днешната сесия е уловена край бреговете на североизточна Япония и тежи 222 кг, което е с 47 кг по-малко от миналогодишния рекордьор. Така един килограм от тази риба излиза около 7600 долара (5816 евро).

Подобни цени не отразяват реалното качество или размера на рибата, а са свързани повече с реклама и задаване на тон за бизнеса през новата година. На борсата Цукиджи всеки ден се сключват сделки за милиони долари и тя е популярна туристическа дестинация. Киюши Кимура също каза, че иска с тази сделка са "окуражи Япония", пише "Дневник".

В страната се консумира над половината от улова на този тихоокеански тип риба тон. Природозащитници от години предупреждават, че пасажите намаляват заради прекален улов и че новини като тази за риба за над 1 млн. долара само ожесточават преследването на печалби от риболовните компании.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.