1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. САЩ остана без единен метод за оценка на никотина и катрана в цигарите

САЩ остана без единен метод за оценка на никотина и катрана в цигарите

От години насам американските тютюневи компании заявяваха, че няма такова нещо като "безопасни цигари"

 

От 42 години насам американската цигарена индустрия излиза с фактически твърдения за нивото на катран и никотин в цигарите на базата на машинен тест, одобрен от Федералната търговска комисия (FTC). Сега FTC отмени теста, известен като Метод за филтриране на Кеймбридж, предаде AP.

Методът, който в продължение на над четири десетилетия беше настолно ръководство за FTC, беше определен единодушно от членовете на комисията като "погрешен". Според тях методът кара потребителите да вярват, че по-леките цигари са по-безопасни за тяхното здраве. Отсега нататък в рекламите, в които се обозначават нивата на катран в цигарите, няма да могат да се използват термини като "по метода на FTC".

Според досегашната система цигарите с ниво на катран над 15 милиграма са считани за „нормални". Тези с ниво под 15 милиграма са обозначавани като „леки”, а тези с ниво под 6 милиграма са наричани „ултра леки”. Американският национален център за ракови заболявания установи, че Методът „Кеймбридж” намалява нивата на катран и никотин, но няма доказателство, че това намалява риска от заболяване за пушачите. Машината не взема под внимание маниера на пушене на клиентите, като например по-дълбоко вдишване, което увеличава нивото на приемания никотин.

От години насам американските тютюневи компании заявяваха, че няма такова нещо като „безопасни цигари”. Решението на FTC няма да се отрази на сътрудничеството между двете страни, но може да даде началото на „катранено състезание”, тъй като сега няма да има единен метод за оценка на нивото на катран и всяка компания ще си създава сама критерии. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.