1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ще лепим като червеите

Ще лепим като червеите

Аналог на секундното свръхздраво лепило на океански червеи ще прави счупените ни кости по-здрави от оригиналните

 

Специалисти по биоинженерство от Университета на Юта създадоха синтетичен аналог на суперлепилото, синтезирано от океанските червеи Phragmatopoma californica. По мнението на учените, след 5-10 години то може да се използва масово за слепването на счупени човешки кости, в т. ч. и лицеви и черепни, които ще бъдат по-здрави от оригиналните, съобщава Medical News Today.

Червеите Phragmatopoma californica обитават пясъчните наноси по океанското дъно по крайбрежието на Калифорния. Те строят “тунели” от пясък и отломки от раковини, скрепвани със свръхздравия им секрет, който се втръдява до 30 секунди след

отделянето си. По този начин те формират цели колонии от тунелчета, напомнящи кораловите рифове, които също за закрепени с подобно лепило.

Американските биоинженери първо определили точния състав на органичното суперлепило, което действа без проблеми в морската вода, след което разработили технология за синтетичното му производство.

Изследователите смятат, че синтетичното лепило ще направи малка революция в травматологията. Основният проблем при тежките счупвания на човешките кости е срастването, тъй като много малки костни частици не могат да бъдат върнати на мястото им, което води до множество усложнения. С помощта на новото нетоксично лепило, което действа отлично в агресивна среда, тези малки фрагменти могат да бъдат залепени обратно бързо и надеждно, уточнява водещият автор на изследването, което ще бъде публикувано след седмица в специализираното издание Macromolecular Biosciences, Ръсел Стюарт (Russell Stewart).

Проведените лабораторни тестове с фрагменти от кравешки кости показали, че синтетичното лепило е 37% по-силно от най-доброто комерсиално суперлепило.

Предполага се, че силата на лепилото е толкова голяма, че залепените кости дефакто ще бъдат по-здрави от оригиналните. При забъркването на сместа в нея могат да бъдат добавяни и медикаменти – антибиотици, обезболяващи и хормони. Така те ще се доставят директно на мястото на счупването и ще действат много по-ефективно.

Специалистите от Юта уточняват, че изпитанията на новото лепило върху животни ще продължат минимум още 1-2 години и ако то докаже ефективността си ще бъде използвано за лечението на хора след 5 до 10 години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.