1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Световната програма по прехраната разследва кражби на храни в Сомалия

Световната програма по прехраната разследва кражби на храни в Сомалия

Снимка:

Помощите не са в безопасност дори след като бъдат раздадени на семействата

Хиляди чували с храна, предназначени за жертвите на глада в Сомалия, се крадат и биват продавани на пазари в бежански лагери, в които децата нямат какво да ядат, съобщава  "Асошиейтед прес", цитирана от regal.bg.

Световната програма по прехраната (СПП) призна, че от два месеца разследва кражба на храни. Представители на организацията подчертават, че мащабът и интензивността на кризата с изхранването в Сомалия не позволяват спиране на помощите, тъй като това ще причини "много ненужни смъртни случаи".

Помощите не са в безопасност дори след като бъдат раздадени на семействата в импровизираните лагери, които изникват около столицата. Семействата в ръководения от правителството лагер Бадбадо твърдят, че често са принуждавани да връщат храната, след като журналистите ги снимат с нея. Али Саид Нур разказва, че два пъти получавал по два чувала с царевица, но всеки път бил принуждаван да дава единия на ръководителя на лагера.

Властите очакваха част от храната, която се доставя в Сомалия, да изчезне, но мащабът на кражбите, които се случват, поставя под въпрос способността на хуманитарните групи да достигнат до умиращите от глад. Той предизвиква безпокойство и по отношение на готовността на сомалийското правителство да се бори с корупцията, както и опасения дали отклоняваната храна не подхранва 20-годишната гражданска война.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.