1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Технологии и иновации в агросектора

Технологии и иновации в агросектора

Технологичният напредък в селскостопанския сектор отговаря на нарастващото търсене на автоматизация на фермите, дигитализация и устойчивост. Нововъзникващите тенденции в селското стопанство отбелязват преминаване към интелигентно земеделие и ефективно използване на времето и ресурсите, като същевременно намаляват загубите на реколта. Също като при различните онлайн казино игри, технологиите в селскостопанският сектор се развиват с щури темпове. Подготвили сме ти интересни факти за това какви нововъведения се използват в агросектора.

1. Интернет на нещата (Internet of Things)

Мониторингът на посевите в конвенционалното земеделие изисква интензивен труд, физическо оборудване, време и усилия. Интернат на нещата предоставя алтернатива на тези традиционни методи. Едно устройство на Internet of Things  съдържа един или повече сензори, които събират данни и предоставят точна информация чрез мобилни приложения или други средства в реално време. Тези сензори извършват безброй дейности като отчитане на температурата и влажността на почвата, проследяване на растения и добитък и др.

Internet of Things също така улеснява дистанционното наблюдение на фермите, осигурявайки по-голямо удобство на фермерите. Освен това новите системи за напояване използват IoT сензори за автоматизиране на подаването на вода към културите. Те представляват сензори за изпарение, сензори за почвена влага на място и сензори за дъжд, между другото.

Някои компании разработват иновативни сензорни решения, които комбинират Интернет на нещата технология с дронове, роботи и компютърни изображения, за да увеличат гъвкавостта, точността и прецизността на земеделските процеси. Те изпращат навременни предупреждения и подобряват времето за реакция за области, които се нуждаят от внимание.

 

роботика

2. Селскостопанска роботика

Най-вероятно знаеш, че недостигът на работна ръка е един от основните проблеми, пред който са изправени фермерите, особено когато става въпрос за големи земеделски площи. И така, много фирми произвеждат селскостопански роботи, които да помагат на фермерите при брането на плодове, прибирането на реколтата, засаждането, пресаждането, пръскането, засяването и плевенето.

Фермерите все повече разчитат на роботи при автоматизацията на стандартните задачи на полето. Все повече собственици на селскостопанска земя внедряват интелигентни селскостопански машини, като автономни и полуавтономни трактори за прибиране на реколтата. Тракторите се предлагат и с технология за автоматично управление за по-лесна навигация през полето.

Освен това роботите се използват и в автоматизирани системи за управление на добитъка. Това включва автоматизирани везни, инкубатори, доилни машини и автоматични хранилки. Роботите позволяват на фермерите да се съсредоточат повече върху подобряването на общата производителност, без да се притесняват от бавните процеси във фермата. Те също така предотвратяват грешки, предизвикани от човека, и осигуряват удобство чрез автоматизация.

3. Дронове

Като човек от занаята, си наясно с факта че, увеличаването на производителността на фермата при спестяване на разходи е предизвикателство. Но дроновете, известни също като безпилотни летателни апарати (UAV), помагат на фермерите да преодолеят този проблем по ефективен начин.

Дроновете събират необработени данни, които се превръщат в полезна информация за наблюдение на фермите. Дроновете, оборудвани с камери, улесняват въздушното заснемане и проучване на близки и далечни полета. Тези данни оптимизират прилагането на торове, вода, семена и пестициди, стимулирайки прецизното земеделие. Освен това дроновете улесняват проследяването на добитъка, геозонирането и наблюдението на пашата.

Те летят над земеделските посеви, за да заснемат изображения, които варират от обикновени снимки до мултиспектрални изображения, които помагат при анализа на културите, почвата и терена. Въпреки че дроновете не са подходящи за наблюдение на домашни птици, тъй като тяхното движение плаши птиците, дроновете са ефективни за наблюдение на добитък, наблюдение на паша и отглеждане на култури. Има компании, които работят върху дронове, способни да измерват нивото на хлорофила, плевелите, както и минералния и химичния състав на почвата.

биотех

4. Селскостопанска биотехнология

За съжаление, голяма част от реколтата се губи поради вредители и болести по растенията. Въпреки че агрохимикалите се използват в полетата, те не са най-доброто решение, когато става въпрос за устойчивост. От друга страна, прилагането на биотехнологиите в селското стопанство подобрява качеството на реколтата и добитъка. Научни техники като отглеждане на растения, хибридизация, генно инженерство и тъканна култура улесняват идентифицирането на по-добри характеристики в растенията.

CRISPR-Cas9 е технология за редактиране на геном, която позволява висока целева специфичност с подобрена скорост и прецизност. Тя произвежда трансгенни растения с желани качества като устойчивост на болести, устойчивост на суша, устойчивост на вредители и висок добив. Това повишава рентабилността на селскостопанското производство.

Някои компании-иноватори също така използват агро-биотехнологични методи, за да предоставят решения като биопестициди, биохербициди и биоторове за посевите. Тези решения отговарят напълно на изискванията за предотвратяване токсичността на почвата и осигуряват минимално негативно въздействие върху околната среда.

Заключение

Селскостопанската индустрия преживява изключително технологично развитие, особено в развитите страни. В развиващите се страни, като България, темпът на прокарване на тези методи е доста бавен, но все повече се увеличава. Както виждаш, интелигентното земеделие прави селското стопанство много по-изгодно за фермерите, без да вреди по какъвто и да е начин на продукцията или околната среда. Сигурни сме, че в бъдеще ще бъдем свидетели на още повече иновации в сферата на селското стопанство, които ще помогнат и на теб в производството на качествена продукция.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.