1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Цвете цъфна в нулевата гравитация на космоса за пръв път

Цвете цъфна в нулевата гравитация на космоса за пръв път

Снимка:

Това е добър предшественик на подобни опити с домат

Цвете цъфна в нулевата гравитация на космоса за пръв път. Това стана на борда на Международната космическа станция преди 2 дни, е съобщил американският астронавт Скот Кели, пише clubz.bg

Цветето е оранжева циния с 13 венчелистчета, избрано не заради красотата си, а за да помогне на учените да разберат как цветята растат и цъфтят в микрогравитация. По принцип това е лятно цвете и е родом от Мексико, но с подходящи грижи расте навсякъде. Досега в космоса са отглеждани зеле и ръж, но никога не е цъфтяло цвете. 

Освен с чисто научна цел цъфналите цветя на Международната космическа станция, на която Кели например е вече 296 дни, могат да помогнат значително за настроението на астронавтите. Това потвърждават специалистите от НАСА.

Но като технологичен напредък цъфването на тази циния също е значително.

"Цинията е много различна от зелето", обяснява Трент Смит, проектен мениджър на съоръжението за растения в МКС. "Тя е много по-чувствителна към параметрите на околната среда и светлината. Расте и по-дълго - между 60 и 80 дни. Затова е много по-трудно да се отгледа и да се доведе до цъфтеж. Това е добър предшественик на подобни опити с домата."

Именно доматът е една от топцелите на космическите ботаници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.