1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Турция въвежда предупредителни надписи върху етикетите на бутилките с алкохол

Турция въвежда предупредителни надписи върху етикетите на бутилките с алкохол

Снимка:

Етикетите на алкохолните напитки трябва категорично и ясно да се различават от тези на безалкохолните

Турция се опитва да ограничи употребата на алкохол чрез етикети на бутилките с предупредителни знаци и надписи, както е с цигарените кутии. Това се прави за пръв път в света, обяви в. „Милиет”, цитиран от dnes.dir.bg.

Комитетът за регулиране на пазара с алкохолни напитки и тютюневи изделия публикува наредба, според която на етикетите на бутилките от всякакъв вид алкохол трябва да има три графични знака, пише още изданието.

Те ясно ще показват, че напитката може да се консумира само от лица над 18 години и че е забранена за бременни и за шофьори.

Под тези три графични знака следва да се постави и надписът „Алкохолът не е ваш приятел”.

Етикетите на алкохолните напитки трябва категорично и ясно да се различават от тези на безалкохолните. Ако дадена фирма произвежда както алкохолни, така и безалкохолни напитки, върху етикета на нейната продукция трябва да е указано дали напитката съдържа алкохол.

Етикетите на безалкохолната бира също трябва да се различават от нормалната бира с алкохолно съдържане.

На фирмите-производители е даден 10-месечен срок да приведат етикетите на продукцията си в съответствие с новите изисквания, след тази дата бутилки със стари етикети няма да се допускат за продажба в търговската мрежа на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.