1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В "Кабиюк" се намира единственият на Балканите Музей на коня

В "Кабиюк" се намира единственият на Балканите Музей на коня

В конезаводът се отглеждат над 400 коня

На територията на най-стария конезавод в България – държавно предприятие „Кабиюк” се намира единственият на Балканския полуостров Музей на коня, сподели директорът на коневъдното стопанство Пламен Петков, предаде Радио „Фокуд”. Той посочи, че наред с развъдната дейност базата развива и конен туризъм. Активният сезон, в които организирани групи посещават конезавода край Шумен, е от средата на април до края на октомври. На плаца с препятсвия туристите наблюдават демонстрации на езда и скокове от дисциплината конкур-ипик, обасни директорът на базата. Много посетители се възползват от възможността да пояздят добре обучени коне и да се разходят из комплекса с конски впряг. Не са малко и желаещите да видят отблизо жребците и автохтонните породи овце и говеда. Сред атракциите, които предлага конезаводът, са наблюдение на управление на конски табун, а обект на радост за малки и големи са дребните и миролюбиви понитата, заключи Пламен Петков.

От откриването на музея преди повече от две десетилетия са събрани интересни материали от древността до наши дни, а експонатите все повече се увеличават, твърди Светлозар Касчиев, завеждащ отдел "Коневъдство" в държавното предприятие "Кабиюк" . В музеят има няколко зали на различна тематика, обединени под мотото "Развитието на коневъдството от траките до наши дни", "Използването на коня в спорта и кавалерията", третата зала е със селскостопанско направление. Много интересна е запазената каляска, произведена във Виена, от царския двор на Фердинанд. Редица други експонати показват на посетителите голямото значение на коня в живота на човека. Особено място заемат фотосите и материалите от наградите по време на състезанията от различен ранг в конния спорт.

В момента в “Кабиюк” се отглеждат над 400 коня. Миналата година е имало много добри продажби не само в България, а и в много страни в чужбина. Залага се на производството на качествени животни, затова и търсенето е голямо. Особено атрактивни са понитата. В конезавода има около 15 майки и всяка година се продават по 10-12 малки животни. Те се купуват най-вече като подарък на децата. Постигнатата атрактивна шарка на понитата позволява цените им да варират от 1000 до 1500 лв.

Конезавод "Кабиюк" е най-старият конезавод в България, основан през 1864 година от русенския валия Митхат Паша с цел производство на коне за турската армия. Той е разположен на Шуменското плато на 13 км североизточно от гр. Шумен, на средна надморска височина 194 м. Още през първите години броят на конете в конезавода е достигнал около 1000. По-късно по време на руско-турската освободителна война всички коне от конезавода биват извозени от отстъпващата турска армия в Анадола и освободената Българска държава го заварва празен. През 1883 година поради остра нужда от коне за новосформираната българска войска се прави опит за възстановяване на дейността му, но поради лошите качества на събраните за разплод коне и липса на квалифициран персонал, той бива затворен четири години по-късно. Същинското възстановяване на дейността на стопанството датира от есента на 1894 година под името "Държавен конезавод, склад за жребци и ремонтно конско депо "Кабиюк". От тогава до сега той функционира без прекъсване. От самото начало в стопанството започва обособяването на вспомагателни отдели като говедовъден, овцевъден, свиневъден и птицевъден. Първоначално те са служели само за задоволяване на собствените нуждите, но по-късно биват оформени като племенни отдели. По тази причина през 1911 година конезаводът е преименуван в "Държавен завод за добитък и депо за мъжки разплодници". По-късно стопанството продължава дейността си под името "Държавно земеделско стопанство "Васил Коларов". От 1963 година в състава на Академията на селскостопанските науки, "Кабиюк" действа като "Държавно племенно животновъдно стопанство "Васил Коларов", "Опитна станция по биволовъдство и коневъдство "Кабиюк", "Държавен племенен семепроизводствен комплекс "Кабиюк" и др. През 2004 г. с приемането на закона за животновъдството, стопанството е преименувано в "Държавно предприятие Кабиюк". В закона е предвидено то да остане 100% държавна собственост под ръководството на Министерството на земеделието и горите, както и да бъде защитено от приватизация и обявяване в несъстоятелност. Основна насока в дейността е развитието на племенното коневъдство и овцевъдството, както и запазването на автохтонни породи говеда и овце в съществуващия тук генетичен резерват. Тази дейност се субсидира от държавата. Стопанството разполага с 28 320 декара земя, от която 20 671 е обработваема, а останалата се състои от ливади, пасища, постройки и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.