1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Биологичното производство е сектор, който трябва да бъде много бурно развиван, смята Цветан Цеков

В новия брой на сп. АгроКомпас: Биологичното производство е сектор, който трябва да бъде много бурно развиван, смята Цветан Цеков

И още: Тежките предизвикателства пред световната агроиндустрия удрят и българския пазар

Кои са акцентите в ноемврийския брой на сп. АгроКомпас:

Пионер: „Благодарение на наше ноу-хау, съчетано с някои световни практики, сме достигнали до едни фантастични висини в качеството на плодовете“, споделя Цветан Цеков. Отдал се на щадящото околната среда земеделие преди близо 20 години. В стопанството му се отглеждат биологични ябълки, круши и вишни на площ около 1800 дка. Продукцията основно е за експорт.

Световни тенденции: Безпрецедентен възход на пазара на агротехника, растеж на продажбите и търсенето на трактори в световен мащаб и всичко това на фона на кризата с Ковид 19, растящите цени на суровини и горива, недостига на основни компоненти, логистичните проблеми при доставките на машини, временното затваряне на някои заводи в Европа. Кризата със суровините е вследствие на китайската политическа стратегия, срещу която не е лесно да се предприемат ответни мерки. Китай намали експорта на стомана и желязо, за да задоволи собственото си засилено търсене и резултатът е увеличение на цените на материалите за агроиндустрията в Европа в някои случаи с повече от 100%.

Проблемът показва слабостта на националните индустрии по отношение на стоманата и зависимостта от търговията с Китай.

Производители на агротехника заявяват, че до средата на следващата година могат да бъдат осъществени заявените доставки, но несигурността и притесненията остават за втората половина от 2022.

Експертно мнение: „Българските земеделски производители осъзнават нуждата от едно устойчиво производство и подкрепяме тази насока на развитие на земеделието“, коментира Наталия Шукадарова, изпълнителен директор на НАЗ, по време на онлайн конференция, организирана от Институт „Пушкаров“.

„По-напредничавите фермери, още без да се налагат новите законодателни изисквания на ОСП, прилагат едно доста интелигентно земеделие – това включва консервационно земеделие, минимални почвени обработки, прецизно земеделие, балансирано внасяне на хранителни вещества, интегрирано управление на вредителите, сеитбооборотни практики. Земеделските производители прилагат такива практики, защото се убедени и мотивирани. Добре са обучени, голяма част от тях.“

Зелени практики: Инвестициите в зелени инициативи и иновации, които прави бирената индустрия в България, най-вече са свързани с кръговата икономика и за последните четири години възлизат на над 30 млн. лв., сподели Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България. Според нея тези инвестиции допринасят за много голямо спестяване на естествените ресурси. Благодарение на това сега за производството на 1 литър бира отиват между 3 и 4 литра вода. Докато преди 10 години са били необходими около 15 литра.

От друга страна - през последните две години инвестициите в предприятията, като капиталови вложения, са 77 млн. лв. в технологично обновление, в нови линии, оборудване.

Уникално: „По качества магарешкото мляко се нарежда след майчината кърма. Няма казеин. Всички хора, които са алергични, могат спокойно да консумират магарешко мляко. Използва се и за възстановяване на белия дроб, при анемия, остеопороза. Много хора го търсят за възстановяване на организма след Ковид. В магарешкото мляко има много магнезий, калций, желязо. Може би по-нататък ще го използваме и в козметиката. Знаете, че магарешкото мляко го е ползвала Клеопатра“, казва Николай Зайцев, член на УС на Асоциацията на магарешките ферми в България.

Апел: „Искаме да бъде намалена ДДС ставката за млечните продукти и да се подпомогнат хората, които произвеждат мляко, защото фермерите са изоставени. Навремето ние бяхме една от страните, която хранеше Европа - сега трябва да вземаме млека от тях. Ние например купуваме мляко от Унгария, Румъния. От там гледаме да добавяме млека, от тук е почти невъзможно. С нищо тази държава не ни е помогнала или да ни защити“, коментира дългогодишният млекопреработвател Димо Денчев.

Животновъден дневник: Гостуваме в семейната ферма на Стойчо Ненков, в която се отглеждат крави от месодайната порода Абердийн Ангус. Имат английска, ирландска и немска генетика - общо 120 животни.  

За пролетната кампания: „За сезон 2022 г. предлагаме на нашите клиенти 7 хибрида царевица от група по FAO 330 до 680. И два сорта люцерна. Всеки един от тях е с отлични характеристики, важни за земеделските стопани. Най-голямото предимство на нашите хибриди е, че голяма част от родителските линии са създадени точно в условията на България. Ето защо, те са с най-висока степен подходящи за сухите условия, които често настъпват в нашата страна“, казват от семенарската компания Golden West Seeds.

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.