1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вегетарианците по-често страдат от депресии

Вегетарианците по-често страдат от депресии

Различни изследвания са доказали, че отказът от месото има предимства за сърдечно-съдовата система на човека

Вегетарианците страдат по-често от депресии, отколкото хората, които консумират всякакви храни. Това става ясно от резултатите на ново мета-проучване, анализиращо данните, събрани от учени от различни страни.
 
Дискусиите за предимствата и недостатъците на вегетарианското и веганското хранене се водят от години. В повечето случаи на преден план излизат етични и идеологически въпроси, но и здравните фактори играят важна роля, както за привържениците, така и за противниците на хранителните режими без животински продукти.
 
Различни изследвания са доказали, че отказът от месото има предимства за сърдечно-съдовата система на човека. В същото време публикация на Германския институт за оценка на риска сочи, че вегани и вегетарианци имат по-малка плътност на костите, което се дължи на липсата на определени вещества в организма им.
 
Влиянието на храненето върху психическото здраве се измерва по-трудно. Тук някои изследвания от Германия, Съединените щати и Китай стигат до заключението, че хора, спазващи вегански или вегетариански режим, са по-податливи на депресивни състояния. Преди няколко месеца университетът в Бристол публикува свое проучване, в което са участвали 9668 мъже. Резултатите потвърждават тезата, че веганите и вегетарианците страдат по-често от депресии, отколкото мъжете, които приемат всякаква храна. Според учените това се дължи на липсата на витамин В12 при веганите. Този витамин се среща само в животинските продукти. Друга евентуална причина е недостигът на желязо.
Други изследвания стигат до съвсем различни резултати. Според учени от Сидни вегетарианският режим помага при преодоляването на психически проблеми. В проучването, проведено през 2019 година, са участвали 70 студенти със симптоми на депресия. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.