1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вино & Ракия

Вино & Ракия

Иначе алкохолът си има и добрите страни – в малки дози намалява риска от инфаркт, увеличава добрия холестерол и намалява слепването на тромбоцитите

 

Пълните въздържатели нещо не ни се харесват. Малко са ни подозрителни, седят на другия край на масата и не можем да бъдем сигурни какви мисли имат в главата си дори и когато говорят.

Въздържателят не става за маса и затова с различни фолклорни лафове се опитваме да ги консолидираме към компанията -  "пийни, бе, ще са ти грозни децата" или "кой не види дънце, да не види слънце".

Иначе алкохолът си има и добрите страни - при хората с проблем при коронарните съдове на сърцето малки дози алкохол намаляват риска от инфаркт, увеличава добрия холестерол и намалява слепването на тромбоцитите (т.е. намаляват вероятността  от образуването на съсиреци, които причиняват инфаркт). Алкохолът е доста калоричен, стимулира апетита и потиска метаболизма, от което храната, консумирана паралелно с пиенето, твърде вероятно ще се трансформира в мазнини.

Махмурлукът е външно проявление на нещо особено вътрешно - алкохолът абсорбира известно количество течност от мозъка. Така можем да си обясним и необичайната жажда на следващата сутрин.

Древните римляни са правили много гъсто вино и затова са казвали, че "Който не си разрежда виното с вода, е глупак".

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.