1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. За първи път български учени заснеха как бръмбар лови риба

За първи път български учени заснеха как бръмбар лови риба

Снимка:

Видеото с нападението от ларва на хищника е илюстрация към научна публикация

Българите Николай Симов и Марио Лангуров за пръв път заснеха как най-големият европейски воден бръмбар убива малка рибка, съобщи изданието examiner.com. Видеото с нападението от ларва на хищника е илюстрация към научна публикация в списание Zookeys на българско-руски екип, предвождан от Снежана Грозева от БАН.

На записа се вижда как ларвата се е прикрила сред водорасло и с мълниеносно движение сграбчва малка рибка.

Проучването е за кариотипа и репродуктивната система на най-едрото насекомо в Европа - Lethocerus patruelis, известно у нас като нилска водоплавка. Това е гигант от семейство Белостоматиди (Belostomatidae), които са водни обитатели и достигат 8-12 см дължина. Този воден бръмбар се среща във водоеми по целия Балкански полуостров и доскоро се смяташе, че рядко достига през лятото до България, отбелязва "Дневник".

В конкретния случай обаче са изследвани десетки екземпляри от различни места, включително от района на рафинерията на "Лукойл" в Бургас, от река Тунджа в района на Казанлък, Елхово, река Марица близо до ГКПП Капитан Андреево, ТЕЦ "Пловдив", Маджарово в Източните Родопи, река Арда, Кресненското дефиле, река Струма и др.
               
Нилската водоплавка е известна със засадите си, от които светкавично напада водни обитатели, включително малки рибки и земноводни. При нападението насекомото инжектира силно разяждаща течност и изсмуква жертвата. Семейство Белостоматиди са известни и с може би най болезнените ухапвания на хора от насекоми, които не нанасят медицински поражения, но причиняват страдание, вероятно заради инжектираната в раната течност.

Авторите твърдят, че през последните 10 години в Южна България се откриват все повече екземпляри от Lethocerus patruelis, което е свидетелство, че насекомото се премества в нови територии на север, вероятно заради промените в климата и глобалното затопляне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.