1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Замръзнали растения на 400 години са започнали отново да се развиват в лабораторни условия

Замръзнали растения на 400 години са започнали отново да се развиват в лабораторни условия

Това съобщиха учени в списание Proceedings of the National Academy of Sciences

Растения, замръзнали по време на т.нар. Малка ледена епоха преди около 400 години, са започнали отново да се развиват в лабораторни условия. Това съобщиха учени в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. В статията те обясняват, че наблюденията им могат да помогнат да се разбере как екосистемите се възстановяват след края на циклите от разширяване и свиване на ледената покривка.

Групата специалисти от Университета на Албърта е проучвала ледника Тиърдроп в канадския север. В този район напоследък ледниците отстъпват бързо с по 3-4 метра на година и разкриват терен, който е стоял дълбоко замръзнал приблизително между 1550 г. и 1850 г., разказва Би Би Си.

Катрин Ла Фарж, водещ автор от екипа, обяснява, че с колегите й забелязали някаква зеленикава растителност да се подава изпод края на ледника. Оказало се, че това са т.нар. бриофити - особен вид растения без проводяща тъкан, по която при масово познатите организми от този тип се разнасят течности към различни части.

Бриофитите могат да оцелеят продължително в дълбоката арктическа зима и при затопляне да започнат да се развиват. Но в конкретния случай изненадата е, че те са показали жизненост след векове, прекарани под леда. 

Сега учените преразглеждат хипотезата си, че ледниците са умъртвявали живота под себе си и той се е възраждал благодарение на оцелялото в покрайнините им. Освен това отстъпващият Тиърдроп разкрива видове, които са напълно непознати за науката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.