1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Започна раздаването на идентификационни карти на правоспособните екскурзоводи

Започна раздаването на идентификационни карти на правоспособните екскурзоводи

Регистрираните екскурзоводи в България са над 1200

Министерството на туризма започна раздаването на идентификационни карти на правоспособните екскурзоводи. Вече 350 човека получиха своите документи. Право на идентификационна карта имат лицата, които са вписани в списъка на правоспособните екскурзоводи, част от Националния туристически регистър. Регистрираните екскурзоводи в България са над 1200 според базата данни на Министерството на туризма.

Професията екскурзовод може да се упражнява само от лице, което отговаря на изискванията за образование, практическа подготовка и професионална квалификация, определени в специализираната наредба към Закона за туризма. Лицето трябва да има екскурзоводска правоспособност и да е вписано в списъка на правоспособните екскурзоводи, част от Националния туристически регистър.

Фигурата на екскурзовода е от изключителна важност за устойчивото развитие на цялата туристическа индустрия. Качеството на работата им има пряко отношение към формирането на траен интерес към България. От труда и компетентността на екскурзовода до голяма степен зависи представата на туристите за страната ни и дали ще поискат да я посетят отново. Природните и културните забележителности оживяват именно чрез знанията, уменията и способността на тези хора за жив и увлекателен контакт с посетителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.