1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Продължава приемът за безплатно обучение по САПАРД

Продължава приемът за безплатно обучение по САПАРД

Досега са одобрени над 300 молби.

 

До 15 ноември регистрираните земеделски производители могат да подават молби за безплатно обучение в областта на агрономството, екоземеделието и изискванията за прилагане на единната европейска политика в областта на селското стопанство, съобщиха от земеделското министерство.

Крайният срок за записванията няма да бъде удължен, затова от агроведомството приканват фермерите за по-голяма активност. Досега са одобрени над 300 молби. Курсовете ще се провеждат през цялата 2006 г., като целта е до приемането на България в Европейския съюз заетите в селското, в горското стопанство и в рибовъдството да усъвършенстват квалификацията си.

Обучението се финансира по програма САПАРД. В случай че кандидатът се обучава извън населеното му място, разходите за престоя също се поемат от програмата. Курсовете са дългосрочни - до 150 учебни часа, и интензивни - за 30 учебни часа. При по-продължителното обучение половината от часовете включват приложно земеделие. При ускорените курсове 20 на сто от времето е за практически занимания, поясниха от агроведомството.

Курсовете са отворени за над 50 вида дейности в областта на земеделието, животновъдството, горското стопанство и рибовъдството. Освен традиционното профилиране обучението се прилага още за стопани, които отглеждат буби, коне, пчели, зайци, етерични култури, цветя и др. Сред кандидатите могат да бъдат още и занимаващи се със селски туризъм, местно занаятчийство, дървообработваща промишленост и др. Има курсове за обучение и на шефове на фирми от горския сектор, за собственици и ползватели на гори. Наети на трудов договор в селското стопанство също могат да кандидатстват за обучение. В учебните програми има часове за всякакъв вид залесяване, включително и на изоставени и ерозирали земи, за подобряване на горските пътища, за засаждане на бързорастящи горски видове и т.н. Специално място се отрежда и на горските разсадници.

В обучението може да участват само регистрирани производители, собственици на гори, шефове на фирми или наети на трудов договор в селското и горското стопанство. Всички те обаче не трябва да имат дългове към държавата и към фонд "Земеделие". Няма да се приемат и молби на вече преминали друг вид обучение по програма САПАРД. Документите се подават в министерството на земеделието, областните и общински земеделски служби. На интернет страницата на агроминистерството са представени всички необходими документи./dnevnik.bg/evropa

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.