1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Животновъдната наука – предизвикателства и иновации

Животновъдната наука – предизвикателства и иновации

Снимка:

Институтът по животновъдни науки в Костинброд провежда международна конференция в столицата

 Аграрни учени от 31 държави присъстват на международната конференция на тема „Животновъдната наука – предизвикателства и иновации“, която Институтът по животновъдни науки в Костинброд провежда на 31 октомври и 1 ноември в София. Директорът на Института доц. д-р Мая Игнатова откри форума и представи амбициозната и с вече приложими практически разултати научна дейност на своите колеги в областта на селекцията при отглежданите в Института животни от различни видове и породи. Тя акцентира и върху данните на ФАО, според които до средата на 21-ви век населението на Земята ще се увеличи с повече от 40% спрямо началото на хилядолетието. По думите й „това означава, че светът ще трябва да произвежда от 50 до 100% повече храни, които да са по-качествени и по-евтини. Предизвикателството, според доц. Игнатова е, че „за това производство ще трябва да бъдат използвани по-малко ресурси и да бъде отделено изключително внимание към опазването на околната среда.“

Специализираните си доклади, актулни като данни, анализ и възможни перспективи за отделни сектори на родното животновъдство изнесоха в първия ден български учени, представяйки колективни изследвания. „Проучване върху млекодобива на Синтетичната популация овце за мляко“ беше темата на анализа на колектива П. Желязкова, Л. Караиланска, Ат. Панайотов, Дойчо Димов. Друг доклад, с който български учени запознаха аудиторията беше „Проучване върху хетерозисните прояви и типа на унаследяване в F1 на технологични признаци на суровите пашкули при маркирани по пол на стадии ларва породи и хибриди на копринената пеперуда“, разработка на Д. Аркова – Панталеева, Й. Василева, П. Ценов. Особено актуални с данните и изводите си бяха докладите за „Тенденции в развитието на млечното говедовъдство“ на колектива доц. д-р Вергиния Гайдарска и доц. д-р Мая Игнатова, както и този за „Хранителна стойност на основните фуражи в България - актуални данни и научно становище“ на доц. д-р Мариана Петкова.

Особен интерес предизвика докладът на Мартин Вайсберг от Института по технология и изследвания в областта на млечното говедовъдство – Орхус, Дания. Той представи изследвания в областта на храненето на млечните крави в Дания, което показва предимствата на използването на концентрати, съобразени с индивидуалния млеконадой. След множество изследвания в областта на храненето на животните от началото на 80-те години датските учени са започнали да дават на кравите, върху които правят своите разработки - около 200 млекодайни, концентрати, независимо от индивидуалния им млеконадой. Днес те прилагат хранене тип TMR 1, което е концентриран тип, в зависимост от индивидуалния млекодобив от всяко животно. Прилагането на индивидуални дажби оказва влияние върху лактацията на кравите, беше изводът на Мартин Вайсберг.

В рамките на семинара, който продължава и днес, ще бъдат представени общо 47 доклада от български и чуждестранни аграрни учени.

автор: Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.