1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Аварията във “Фукушима 1” стигна нивото на “Чернобил”

Аварията във “Фукушима 1” стигна нивото на “Чернобил”

В Япония продължават силните вторични трусове

Япония вдигна до максималната седма степен оценката на инцидента в атомната централа край Фукушима, с което катастрофата се нареди до експлозията на реактора в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. - най-лошата в историята на ядрената енергетика.

Досега оценката бе от пета степен, но Агенцията за ядрена и индустриална безопасност (NISA) на страната обясни, че това е било валидно за първите дни след земетръса с цунами от 11 март. Днес повредената централа не гори, но продължава да излъчва радиация в хиляди пъти над нормите, а инженерите са далеч от успех в опита си да охладят прегретите реактори.

"Това е предварителна оценка, окончателната ще даде Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)", се казва в японското съобщение.

В същото време име специалисти, които смятат, че това е прекалено сериозна оценка, защото според тях аварията в Чернобил е била несравнимо по-мащабна и извън всякакъв контрол.

"Въобще не е за това ниво. Чернобил беше нещо ужасно - гръмна и нямаше контрол над ситуацията, те просто бяха с вързани ръце. Японската операция продължава и единственият проблем е пожарът в басейна с отработено гориво", коментира Мъри Дженекс, преподавател в Щатския университет в Сан Диего.

Седма степен означава инцидент с изхвърляне на голямо количество радиация и масови поражения за здравето и околната среда. Пета степен е свързана с ограничено освобождаване на радиоактивен материал и няколко смъртни случая от облъчване.

В международната скала на МААЕ за описване на инциденти и аварии всяка степен е около 10 пъти по-тежка от предходната, пояснява агенция "Ройтерс".

В Япония продължават силните вторични трусове - в понеделник имаше два от над 6 степен, включително в префектура Фукушима.

Според NISA пикът в изпускането на радиация е бил на 15 и 16 март. "Продължава излъчването на радиация, но количествата са значително по-малки", каза зам.-директорът на NISA Хидехико Нишияма.

Агенцията твърди, че досега са изхвърлени радиоактивни субстанции, равняващи се на около една десета от това, което изхвърли АЕЦ "Чернобил". Според компанията Токио илектрик пауър (ТЕРСО), оператор на централата край Фукушима, има опасност радиацията да надхвърлитази от Чернобил, ако не бъде овладяно изтичането на вода и частици от реакторите.

Предварителните изчисления на NISA показват, че натрупаното количество радиация е надхвърлило годишната доза от 1 милисиверт годишно в райони на повече от 60 км на север и на 40 км на юг от авариралите реактори.

Повишаването на нивото на оценката на аварията до максималната степен рискува да предизвика дипломатическо напрежение със съседите на Япония, защото се изпраща сигнал към страни като Китай и Южна Корея, че изхвърляното от Фукушима може да навреди на държави на континента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.