1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Азиатски държави са обвинени за изчезването на носорозите

Азиатски държави са обвинени за изчезването на носорозите

Незаконната търговия е заплаха за животните, но също и риск за популацията

Виетнам най-вече, но също Китай и Тайланд, имат голяма роля в трафика на слонова кост и рог от носорог. Това означава подкрепа за кланетата на тези животни в южната и централната част на Африка, подчертават еколозите от световната организация за защита на природата /World Wide Fund for Nature - WWF/, предаде БГНЕС.

Международната неправителствена организация, занимаваща се главно с проекти, насочени срещу влошаване на състоянието на околната среда съобщава, че в централна Африка бракониерският лов на слонове е достигнал "кризисно равнище", а ловът на носорози вероятно ще доведе до изчезването им.

В доклада Виетнам се посочва като първа дестинация за рога на носорога. Тази търговия предизвиква нелегалния лов в Южна Африка – център на трафика. През 2011 г. в страната са били открити 448 убити животни. За първите 6 месеца на 2012 г. убитите са 262, съобщават от WWF.

"Много виетнамци, включително дипломати, са били задържани или обвинени в нелегален износ на рог от Южна Африка", се казва в публикувания доклад преди събирането в Женева на отговорни служители от правителства на много страни посветено на трафика на животни.

"Виетнам трябва да преразгледа наказанията и незабавно да ограничи мрежите си за разпространение и реклама в интернет за рога от носорог", заяви Елизабет Маклилън, която отговаря за световната програма за защита на видовете във WWF.

Рогът от носорог е известен в Азия като терапевтично средство и афродизиак, нещо, което никога не е било доказано научно. Китай също е обвинен заради липсата на контрол върху легалния пазар на слонова кост. Еколозите подозират, че нелегалните доставки се легализират в Китай.

Целия материал за бракониерския лов на носорози в азиатски страни четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.