1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бъдещето на слънчевата енергия

Бъдещето на слънчевата енергия

Все по-популярни стават тънкослойните фотоволтаици

Кристалните фотоволтаични модули са все още най-разпространените соларни панели, но по-ниската цена за производството на един ват електроенергия прави все по-популярни новите технологии на тънкослойните фотоволтаици. За тяхното производство не се използва скъпият кристален силиций, а върху стъкло се нанасят тънки слоеве от по-достъпния аморфен силиций. По този начин, освен че са по-евтини, тънкослойните модули са и изключително гъвкави.

Ето защо американската химическа компания Dow Chemical планира да ги използва дори и при изработката на дрехи, пътни настилки и автомобили, които да произвеждат електричество от слънчева енергия, пише The Economist.

Основният недостатък на тази технология е, че ефективността на тънкослойните панели е наполовина на тази на традиционните кристални фотоволтаици. Това означава, че с тях трябва да се покрие два пъти по-голяма повърхност, за да се произведе същото количество електроенергия. Но в същото време цената на тънкослойните панели е с около 33% по-ниска, което ги прави естественият избор тогава, когато площта не е ограничение.

Най-новите технологии позволяват на тези панели да усвояват и непряка слънчева светлина. А скорошно откритие на учени от Университета в Калифорния може да намали още повече цената на един ват електроенергия чрез използването на органични химикали. Поради това не е изненадващо, че относителният дял на тънкослойните панели продължава да расте и възлиза на близо 50% от целия пазар в сравнение с едва 10% през 2004 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.