1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бактерии превръщат въглеродния двуокис в селскостопански подобрител за почвата

Бактерии превръщат въглеродния двуокис в селскостопански подобрител за почвата

Откритието може да доведе до проекти за залесяване в тропическите страни

Малки микроби и тропически дървесни видове могат да използват, за да заключат въглеродния двуокис и да го превърнат в селскостопански подобрител за почвата. Странно, нали?

Учени от Школата по геонауки при Университета в Единбург са открили, че когато дървото Ироко се отглежда в сухи, киселини почви и се третира с комбинация от естествени гъбички и бактерии, то произвежда минерали в почвата около корените си. Това се постига чрез комбиниране на калция от земята с CO2 от атмосферата. Бактериите след това създават условия, при които получените минерали се превръщат във варовик.

Процесът заключва въглерода в почвата, което означава, че го държи извън атмосферата. Това обаче носи един благоприятен страничен ефект – прави земята по-подходяща за селското стопанство и по-устойчива, пише greentech.bg.

Екипът от университета смята, че откритието може да доведе до проекти за залесяване в тропическите страни, както и да помогне за намаляване на въглеродния диоксид в развиващия се свят. Техниката вече е била използвана успешно в Западна Африка, а сега се тества и в Боливия, Хаити и Индия.

Проектът е включвал изследването на няколко микробиологични метода за заключване на CO2 в почвата и превръщането му във варовик, но опитът с дървото Ироко е показал най-добри резултати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.