1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България става шумна, прашна и енергийно неефективна, сочи доклад

България става шумна, прашна и енергийно неефективна, сочи доклад

Половината българи дишат въздух, замърсен с фини прахови частици

Половината българи дишат въздух, замърсен с фини прахови частици, сочи Националният доклад за състоянието и опазването на околната среда в България за 2011 г. Той бе представен от директора на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова на пресконференция.

Най-високи са тези концентрации за страната в Перник, Видин и Враца. Сред останалите замърсители на въздуха, които засягат чувствително хората, са азотният диоксид (21,8%), озонът (17,4%) и серният диоксид (1,8%), предаде bTV.

България става шумна, прашна и енергийно неефективна, сочат още данните от доклада, коментира служебният министър на околната среда и водите Юлиян Попов. По думите му, държавните институции и местната власт трябва да направят всичко възможно, за да променят тази картина. Той апелира кметовете да се съсредоточат върху местните политики за ограничаване на фините прахови частици във въздуха, като подчерта, че икономическата ситуация не е извинение.

Енергетиката остава един от най-големите източници на емисии на серен диоксид и основен източник на азотни оксиди. В България този сектор има ключова позиция във формиране на парниковите газове - 80% за последната година на инвентаризация 2011 г.

Най-сериозните източници на неблагоприятно въздействие върху околната среда са потреблението на енергия и природните ресурси от икономическите сектори и емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, водите, почвите и депонирането на отпадъците, сочи докладът.

Автомобилният транспорт също се свързва с увеличена консумация на горива и емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, озонови прекурсори, фини прахови частици. Този сектор потребява повече от 90% от общото енергийно потребление.

Селското стопанство също е източник на парникови газове - основните атмосферни замърсители са амоняк -74%, и неметанови летливи органични съединения -11% от националните емисии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.