1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България трябва да се справи с незаконната сеч и да регулира търговията с нея

България трябва да се справи с незаконната сеч и да регулира търговията с нея

Това сочи доклад, изготвен от международната природозащитна организация WWF

Повечето европейски страни все още не правят достатъчно, за да спрат незаконната и несъобразената с екологичните норми сеч и да регулират търговията с нея. Това сочи доклад „Европейски барометър за незаконната сеч”, изготвен от международната природозащитна организация WWF. Докладът сочи негативна тенденция за България.

Към момента само четири държави от ЕС са готови да приемат лицензиран дървен материал по регламента FLEGT. Девет европейски страни обаче трябва да въведат мерки за контрол върху добива и търговията с дървесина до първото тримесечие на 2013 г. Отличниците в тазгодишното изследване са Германия, Холандия и Великобритания, чиито резултат е 12 точки от максимален брой 18. Те се справят най-добре по отношение на регулацията на производството и търговията с дървесина. Обобщените резултати за периода 2004 – 2012 г. показват че Белгия, Франция и Словения като цяло бележат най-голям напредък. Най-слабото представяне през 2012 г. (с резултат от 1 точка или по-малко) принадлежи на Естония, Финландия, Гърция, Италия и Испания.

България получава общо 4 точки. В това число влизат 2 точки за това, че правителството е приело да прилага FLEGT като част от подготовката за навлизането на лицензирана по регламента дървесина в ЕС. Страната получава по 1 точка за това, че осигурява прилагането на Плана за действие на ЕС за прилагане на FLEGT и Европейската регулация за дървения материал чрез подпомагане на съвместната работа между правителствените служби, както и налагането на глоби и санкции за нарушения в прилагането на FLEGT. При първото участие на България в европейския барометър през 2007 г. тя е получила 8 точки, т.е. налице е негативна тенденция.

Едва седем от всички включени в изследването страни напредват с въвеждането на правила, според които държавните институции трябва да купуват само придобити по устойчив начин дървен материал и изделия от дървесина. 11 държави, сред които и България, не разполагат с държавна политика по този въпрос, въпреки наличието на незаконно произведен дървен материал в техните търговски мрежи, сочи проучването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.