1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Биохраните съдържат между 16 и 69 процента повече антиоксиданти

Биохраните съдържат между 16 и 69 процента повече антиоксиданти

По-голямата част от хората консумиращи биохрани ги свързват преди всичко със здравето си

Качествата на биохраната все повече биват оценени и това води до добиване на все по-голяма популярност на пазара. Интересът към органичните продукти нараства и това може да бъде проследено в редица държави.

Според ново проучване по темата за хранителните качества на биохраните, в тях се съдържат между 16 и 69 процента повече антиоксиданти, отколкото в обикновените. До този извод стига екипът на професор Карло Лийфърт провел задълбочено изследване финансирано от ЕС.

Според социологически изследвания по-голямата част от хората консумиращи биохрани ги свързват преди всичко със здравето си. Разбира се не са малко и тези, които са прегърнали идеята в полза на природата. Чрез органичните растения в почвата попадат по-малко химикали. Оттам по-малко ерозия на почвата и замърсяване на световните води. Спомага се поддържането баланса на екосистемата, тъй като насекомите, червеите и микроорганизмите остават в почвата и работят за естественото облагородяване и плодородие.

По-малък, но също значителен процент от хората, които консумират био продукти, заради техните вкусови и хранителни качества.

Като друго преимущество на био продуктите е това, че съдържанието на пестициди е с 30% по-малко в сравнение с конвенционално отглежданите.

В последно време се наблюдава интерес в посока биоземеделие и органични продукти, както в световен мащаб, така и в частност за България. Причината за това лежи в доказаните качества на био храната, както и неоспоримите й предимства пред конвенциалната. Остава въпросът дали културата и доверието на потребителите са достатъчни за да изберат био продуктите пред конвенционалните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.