1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо 700 000 водолюбиви птици бяха установени по време на Среднозимното преброяване

Близо 700 000 водолюбиви птици бяха установени по време на Среднозимното преброяване

Снимка:

В преброяването участваха 41 екипа от експерти и доброволци

Предварителните данни от проведеното 41-во Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България показаха едни от най-високите числености, установени за последните години. Преброени са над 400 000 големи белочели и около 44 000 от световно застрашените червеногуши гъски. Голямо струпване на зимуващи гъски бе установено през 2013г. Тогава бяха наблюдавани рекордните за страната над 54 000 червеногуши гъски – почти цялата световна популация на вида. Към момента са обработени около 80% от данните, като са регистрирани 686 762 индивида от над 150 вида.

В преброяването участваха 41 екипа от експерти и доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), Ловни сдружения и представители на други неправителствени организации. Те успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас. Повече от 80% от екипите използваха мобилното приложение SmartBirdsPro, разработено от БДЗП за събиране на данни за биоразнообразието.

Сред интересните наблюдения са голямото струпване на зимуващи диви гъски в района на Бургас, сред които редките за страната малки белочели гъски и една белобуза гъска. Констатирани са и розови фламинги в Източните Родопи и рекорден брой тръноопашати потапници в нетрадиционно за този вид място – язовир Розов кладенец. Сред  по-интересните установени видове са: къдроглави пеликани, морски орли, тундрови лебеди, ушати гмурци, червеноклюни  и белооки потапници, качулати корморани, звънарки, голяма черноглава чайка, голям воден бик, червеноврати гмурци и много други.

Всички по-малки язовири и рибарници бяха изцяло замръзнали, поради задържалите се ниски температури от началото на месец януари, а ледоходът по река Дунав надхвърляше 50% при някои от участъците на броене.

„Проучванията за състоянието на зимуващите птици са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас. На много места бяха установени изтощени и бедстващи птици, което определя и необходимостта от осигуряване на спокойствие в тези трудни за птиците климатични условия“, коментира Свилен Чешмеджиев от БДЗП, национален координатор на преброяването. „Резултатите могат да се интерпретират като показател за промените в средата и още веднъж да подчертаят ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем.“

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.