1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Боа роди малки без участието на мъжкар

Боа роди малки без участието на мъжкар

Явлението не е характерно само за змиите: много насекоми също са способни на партеногенеза

През 2009 г. боа роди без участието на мъжкар. Това явление е познато като партеногенеза, съобщи "Ню сайънтист". Змията-майка повтори "постижението" си и през 2010 година, като даде живот на общо 22 малки. Всичките змийчета са женски.

Друго нещо, установено за първи път, е наличието на двойна W хромозома при потомството. Полът на змиите се определя различно от човешкия: мъжките имат две Z хромозоми, докато женските притежават Z и W. На теория  би трябвало да се получи поколение с ZZ или WW хромозоми, но вторият вариант никога не е бил откриван (досега) и е получаван само лабораторно, и то с големи трудности. Не е ясно как успяват да оцелеят змиите с хромозоми WW, нито защо майката е родила толкова много от тях.

Партеногенезата често се оказва последно спасение за популация, в която женските дълго са изолирани от мъжкарите. Би трябвало обаче да се очаква, че при такова положение майката ще роди не само женски, но и мъжки потомци.

Явлението не е характерно само за змиите: по-рано тази година женска петниста бамбукова акула даде жизнеспособно поколение без помощта на мъжкар. Същото се получи и при акула-чук. Много насекоми също са способни на партеногенеза.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.