1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ботаническата градина при БАН организира изложба

Ботаническата градина при БАН организира изложба

Тя е във връзка с цъфтежа на азалиите

Ботаническата градина при Българската академия на науките организира изложба „Семейство Пиренови” във връзка с цъфтежа на азалиите. Изложбата ще продължи до 15 март 2012 година, каза в интервю за агенция „Фокус” доц. д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина. Цъфтят над 30 сорта азалии, част от тях някога използвани за украса на царския дворец. На изложбата ще бъде предоставена информация за роднините на азалиите – боровинки, рододендрони, пиерис, пирени (ерики) и др.

Всеки ден, от 10 до 16 часа, ще има срещи с красиви и оригинални растения, консултации с най-добрите специалисти за разнообразието и отглеждането им, лечението, когато заболеят. В оранжериите в момента цъфтят също орхидеи, камелии, стрелиции, бугенвилеи, хипеаструми, тунбергии, новозеландското коледно дърво и др.

„Тези, които ни посетят, ще имат възможност да научат повече за това семейство, да видят една малка част от сортовете създадени от човека, защото те са десетки хиляди. Има сорт, наречен на композитора Бах, има много красив сорт като мартеничка с много трудно произносимо име, холандски съвременен сорт, много интересен. Ще видят колко различни групи са в едно семейство”, каза доц. Петрова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.