1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на 2014 г. Национален парк "Рила" ще има интернет базирана ГИС

До края на 2014 г. Национален парк "Рила" ще има интернет базирана ГИС

С изпълнението на проекта ще бъде усъвършенствана политиката за управление

До края на 2014 г. Национален парк "Рила" ще има разработено ГИС, базирано приложение към системата за наблюдение на биоразнообразието в НП "Рила", предвиждат дейностите по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" І-ва фаза" по оперативна програма "Околна среда".

По проекта Дирекция "Национален парк "Рила" обяви поръчка за избор на изпълнител за осъществяване на дейности по "Планиране и оптимизация на управлението" в три обособени позиции. Първата е за изпълнител за актуализиране на план за управление на Национален парк "Рила" съгласно утвърдено от министъра на околната среда и водите задание. По втората позиция се избира изпълнител за разработване на план (ПУ) на резерват "Риломанастирска гора" (РМГ)" и по третата – за разработване на ГИС базирано приложение към системата за наблюдение на биоразнообразието в НП "Рила".

До 12 август е срокът за получаване на документацията за участие, офертите се подават в Дирекция "Национален парк "Рила", Благоевград до 21 август включително, а отварянето им е предвидено за 22 август от 11.00 часа.

Изпълнението е разделено на етапи. В етап І се предвижда да бъде събрана информация по направления за актуализиране на плана съгласно разписаното задание. Вторият етап обхваща аналитична работа с набраната информация по направления. Третият етап включва съгласуване с възложителя (връщане за доработване, отразяване, съгласуване и др.) и изготвяне на екологична оценка, четвъртият - обществени обсъждания, предвидени само за обособена позиция №1, и петият - утвърждаване на плана. Прогнозната стойност на поръчката е 4.377 млн. лв., пише stroitelstvo.info.

Изисквано минимално ниво е участниците да докажат оборот от услуги, сходни с предмета на поръчка, за периода 2010 - 2012 г. в общ размер не по-малко от общата прогнозна стойност на поръчката, като трябва да имат реализирани минимум три договора. Изисква се и специфичен професионален опит.

Изпълнителят трябва да разработи 10-годишен актуализиран план за управление на НП "Рила" и 10-годишен план за управление на резерват "Риломанастирска гора", фокусиращи върху съхраняване, опазване и поддържане на естествеността и ненарушеността на екосистемите и ландшафта; устойчиво ползване на природните ресурси в границите на парка, опазване на историческото и културното наследство, развитие на туризма; промотиране на дейности за осигуряване на приходи за местните общности.

С изпълнението на проекта ще бъде усъвършенствана политиката за управление и специализирана охрана на националния парк и резервата. Изпълнителят трябва да определи и оцени възможните заплахи и да препоръча дейности за смекчаването им, да предвиди дейности в парка и да препоръча такива в прилежащите на парка територии, да направи функционално зониране на територията, да препоръча подзони, ако това е необходимо.

Изпълнителят трябва да определи режими и норми за управление, условия и препоръки за устойчиво ползване на ресурсите за всяка от зоните (и в подзоните, ако бъдат създадени такива).

Цялата информация трябва да бъде представена в ГИС формат, като картите и софтуерът трябва да бъдат съвместим с наличния в дирекцията на парка. Изпълнителят трябва да изготви програми за действие, както и списък от проекти в рамките на всяка програма за действие с кратка анотация към всеки от проектите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.