1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Два нови вида орхидеи са открити в Карибския регион

Два нови вида орхидеи са открити в Карибския регион

Те са наречени Tetramicra riparia и Encyclia navarroi

Два нови вида орхидеи са открити в Карибския регион, съобщи БТА. На растенията се натъкнали учени от университета във Виго, Испания, в сътрудничество с експерти от националния парк "Алехандро де Хумболд" в Куба.

Откритите в Куба ново видове са наречени Tetramicra riparia и Encyclia navarroi. Намерени са в източната и западната част на острова.

"Учените първо описаха вида Encyclia navarroi, който е с големи венчелистчета, заяви съавторът на изследването Анхел Вале от университета във Виго, "Една година по-късно бе открит видът Tetramicra riparia, който пък е с малки венчелистчета."

Карибските острови са като естествени развъдници и източник на вдъхновение за биолозите от повече от два века. Достатъчно е да се припомни, че извършени от Чарлз Дарвин и Алфред Ръсел Уолъс изследвания на архипелази в тропиците са допринесли за възникването на теорията за еволюцията.

Дарвин бил привлечен от орхидеите и ги използвал, за да  предложи някои хипотези за значението на връзката между цветя и техните опрашители за биоразнообразието. Смята се, че съществуват между 25 000 и 30 000 вида орхидеи. Механизмите, които обясняват многообразието им обаче едва сега се разкриват.

"Вече може да се хвърли светлина върху впечатляващата им способност да взаимодействат с различни видове опрашители. За разлика от повечето растения, много орхидеи не произвеждат нектар или други вещества, с които да се "отплатят" на опрашващите ги насекоми и птици", поясни Вале.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.