1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екип от учени откри нов вид електрически риби в Гаяна

Екип от учени откри нов вид електрически риби в Гаяна

Тe са сладководни и достигат максимална дължина 10 сантиметра

Екип от учени откри нов вид електрически риби в река в Гаяна, съобщи във вторник на АФП колумбиецът Хавиер Малдонадо (Javier A. Maldonado-Ocampo), който ръководи мисията, организирана от музея Роял Онтарио (Royal Ontario Museum) в Торонто, Канада и Джортаунския университет в Гаяна.

Рибата е наречената Akawiao penak. Тя е сладководна и достига максимална дължина 10 сантиметра, различава от другите по някои белези и морфологията на черепа, съобщи Малдонадо, изследовател от университета Хавериана в Богота. Изследователите, които са публикували откритието си в научното списание Zoologica Scripta, са изследвали допълнително ДНК профила на електрическата риба и са проследили родословното й дърво. Рибата е с ограничено зрение заради мътните води. Формата й е на змийорка и принадлежи към видовете, известни като "риба-нож", заради тялото си и към "електрическите риби", заради способността си да създава и открива слаби електрически полета".

"Тези риби не могат да се видят, но могат да се чуят", казва Малдонадо, добавяйки, че "повечето електрически разряди са незабележими". Според публикацията на учените рибата живее в плитките мътни води на планинската река Мазаруни в северната част на Гаяна. Родовото наименование на рибата идва от името на индианците "акавайо", които живеят край горното течение на Мазаруни, отбелязва БГНЕС.

Районът, който се отличава с голямо биологическо разнообразие, все още остава до голяма степен неизследвана зона заради отдалеченото си местоположение. В тази част на дъждовните гори има безброй реки, които текат между поредица възвишения, изолирани от останалата част на Южна Америка повече от 30 милиона години.

Подобно на другите риби-нож, Akawaio penak има дълъг орган по протежение на основата на тялото, който създава електрическо поле. То е твърде слабо, за да зашемети плячка, но вместо това се използва за навигация, за откриване на обекти и общуване с други електрически риби. Тази черта е предимство в мрачните местообитанията на рибата. Kawaio penak е нов вид от Neotropical electric fish (Gymnotiformes, Hypopomidae), се казва в информацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.