1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП за по-строги правила против замърсяването на водите

ЕП за по-строги правила против замърсяването на водите

Комисията по околна среда иска редица вещества да бъдат добавени към списъка веднага щом бъдат идентифицирани подходящи методи за мониторинг

Членовете на комисията по околна среда в Европарламента приеха своята позиция относно опазването на подземните и повърхностните води от замърсяване и подобряването на стандартите за качество на водите. Новият закон преразглежда Рамковата директива за водите, Директивата за подземните води и Директивата за стандартите за качество на околната среда. Целта на ревизиите е по-добра защита на човешкото здраве и естествените екосистеми от замърсители.
  
В приетата резолюция народните представители предлагат списъкът за наблюдение, който съдържа вещества или групи от вещества, за които има индикация, че представляват значителен риск за човешкото здраве и околната среда, да не се ограничава до максимум вещества, както е предложено от Комисията. Според тях този списък трябва да се актуализира редовно, за да бъде в крак с новите научни доказателства и бързо развиващия се темп на възникващи нови химикали.
 
Комисията по околна среда иска редица вещества да бъдат добавени към списъка веднага щом бъдат идентифицирани подходящи методи за мониторинг, включително микропластмаси, устойчиви на антимикробни микроорганизми и избрани гени за антимикробна резистентност, както и евентуално сулфати, ксантати и метаболити на пестициди, които не са от значение.
 
За да се защитят по-добре подземните води в Европейския съюз, евродепутатите изискват праговите стойности, приложими за подпочвените води, да бъдат десет пъти по-ниски от тези за повърхностните води. Разходите за мониторинг на веществата вече се финансират единствено от държавите членки и с непрекъснато променящия се брой открити химикали тези разходи вероятно ще се увеличат. Ето защо членовете на Европейския парламент настояват производителите на продукти, които съдържат замърсяващи вещества, да допринесат за това и поискаха от Европейската комисия да оцени създаването на механизъм за разширена отговорност на производителя. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.