1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гъстотата на горите в световен мащаб се повишава, сочи доклад

Гъстотата на горите в световен мащаб се повишава, сочи доклад

Количеството въглерод, което се съхранява в горите в Европа и Северна Америка, се e увеличило между 2000 и 2010 г.

Гъстотата на горите в световен мащаб се повишава и това може частично да компенсира климатичните промени, причинени от обезлесяване, показва доклад на група учени от различни университети, цитиран от "Ройтерс".

Според резултатите от доклада при изчисляването на стойността на екосистемните услуги, предоставяни от горите, трябва да се взема под внимание и размерът на дърветата, а не само площта, която покриват. Остойностяването на екосистемните услуги на горите е част от усилията на ООН за забавяне на климатичните промени чрез прилагане на пазарни механизми.

Дърветата поглъщат въглероден диоксид, докато растат и го освобождават при горенето или гниенето си. По-голямата гъстота на горите означава, че те улавят повече СО2. Смята се, че между 12 и 20% от всички парникови емисии, причинени от човешка дейност, се дължат на обезлесяването на райони с тропически гори като басейна на река Конго или Папуа-Нова Гвинея.

Констатациите на доклада, базиран на проучване в 68 държави, са, че количеството въглерод, което се съхранява в горите в Европа и Северна Америка, се e увеличило между 2000 и 2010 г., въпреки че горската площ почти не се е променила.

В Африка и Южна Америка общото количество въглерод, заключен в горските масиви, се е понижило. Това обаче е ставало с по-бавни темпове, отколкото предполагат мащабите на обезлесяването, което според авторите е знак, че горите там са станали по-гъсти. В някои страни като Китай сгъстяването вероятно е свързано с кампании за залесяване в миналото, каза за "Ройтерс" ръководителят на научния екип Апо Раутиайнен от Университета в Хелзинки. По думите му горите, засадени в Китай преди няколко десетилетия, сега достигат периода си на най-активен растеж и затова гъстотата им се покачва.

Най-впечатляващи резултати са наблюдавани в САЩ, където между 1953 и 2007 г. горските масиви са се увеличили само с 1%, но обемът на наличния дървен материал в горите се е увеличил с 51%.

В други държави като Индонезия и Аржентина се наблюдават големи въглеродни загуби. Затова авторите на доклада засега не очертават глобална тенденция, тъй като според тях наличните данни все още не са достатъчни.

Макар констатациите да са донякъде оптимистични, те биха могли да усложнят разработването на пазарни механизми за насърчаване на развиващите се страни да опазват тропическите си гори. Механизмите, по които се работи в момента, предвиждат собствениците на гори да получават въглеродни кредити за опазването им, с които след това да могат да търгуват.

За да се измери гъстотата на горите не е достатъчно площите просто да бъдат снимани от самолет или спътник. Ще е нужна по-внимателна оценка, за да се стигне до достоверни данни за количеството СО2, което поглъща даден горски масив, поясняват авторите на доклада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.