1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изчезването на прилепите е удар по икономиката на САЩ

Изчезването на прилепите е удар по икономиката на САЩ

Още не е известно какъв е броят на летящите млекопитаещи, които загиват от перките на вятърните електрически турбини

Поголовното намаляване на популацията от прилепи може да доведе до сериозни загуби в икономиката на Съединените щати, предупреждава списание "Сайънс" в априлския си брой.

Според проучване, оглавено от проф. Гари Маккракен от университета в Ноксвил, щата Тенеси, тези поражения се оценяват средно на 22,9 милиарда долара годишно.

От 2006 година насам, установил ученият, около милион прилепи в Северна Америка измират поради гъбично заболяване, наречено Синдром на белия нос /СБН/. В същото време безпрецедентен брой от летящите млекопитаещи биват убивани от перките на вятърните турбини. А тези поражения се отразяват пагубно на селското стопанство, защото прилепите унищожават впечатляващ брой вредители, които иначе трябва да бъдат третирани с пестициди.

Така че летящите мишки "заработват" годишно за американските фермери средно по 22,9 милиарда долара и то абсолютно безплатно.

"В тези сметки се включват само понижените разходи за пестициди, като не се отчитат харчовете във връзка със здравните проблеми, предизвикани от употребата на тези химикали върху хората, животните и околната среда", изтъква Гари Маккракен.

Според последни данни само една колония от 150 кафяви прилепи в щата Индиана унищожава около 1,5 милиона насекоми, които иначе биха поразили реколтата и горското стопанство. Една от най-големите заплахи за тези животни е заболяването СБН. То застраши от пълно изчезване някои от видовете, като малкият кафяв прилеп.

Морът се разпространи от Канада и бързо обхвана щатите Тенеси, Мисури и Оклахома. Всички мерки за ограничаването и изкореняването на заразата се оказаха неуспешни, пише сп. "Сайънс".

Още не е известно какъв е броят на летящите млекопитаещи, които загиват от перките на вятърните електрически турбини. Някои учени смятат, че само в Средните щати от атлантическото крайбрежие, техният брой може да бъде между 33 и 110 хиляди екземпляра годишно.

И досега не е известно с какво тези съвременни вятърни мелници така фатално привличат миграционните прилепи.

Учените са особено разтревожени и от ограничения репродуктивен потенциал на прилепите, които много трудно ще компенсират загубите от болести и механично причинени смъртни случаи. БТА

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.