1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изгарянето на софийския боклук в с. Бели Извор е опасно

Изгарянето на софийския боклук в с. Бели Извор е опасно

При изгарянето под 1100 градуса на пластмасите се отделят диоксини и фурани

Еко организацията Екогластност  изпрати отворено писмо - допълнение към нейна предишна преписка с отговорните институции по проблема с изгарянето на отпадъци в инсталацията на "Холсим - АД" в село Бели извор. Според Екогласност там в нарушение са горят отпадъци, при което се отделят опасни замърсители. Движението изразява несъгласие с писмо на екоминистерството, в което се казва, че "съгласно действащата нормативна уредба по управление на отпадъците, тъвърдите битови отпадъци и получените след допълнително третиране на биоразградимите им компоненти горими отпадъци (RDF) са неопасни отпадъци".

Приетия от РИОСВ-София, доклад сочи, че по екологичната оценка за софийските битови отпадъци, в тях над 12-14 % е съдържанието на пластмаси, а в сортираните(тези, които се изгарят от септември 2008 г. в Холсим) този процент даже е неколкократно по-висок. В двата договора от  август 2008 г. на „Холсим-България” АД с фирмите “Екобулсорт” ЕАД и „Чистота-Искър” ЕООД, пластмасите изрично са визирани като основен компонент на доставяните RDF–отпадъци от Столична община, припомнят от Екогласност. При изгарянето под 1100 градуса на пластмасите се отделят диоксини и фурани. Екогласност акцентират върху факта, че в преписката № 4965/09 по описа на Софийска градска прокуратура има писмено доказателство за изгарянето в с. Бели Извор на тези отпадъци при температура 800 °С - изпълнителният директор на „Холсим-България” АД Тодор Костов е декларирал, че твърдите отпадъци и гуми се изгарят при 800 °С в Предкалцинатора на Топлообменната кула. Мнението на Екогласност е, че този факт по никакъв начин не е бил оценен при издаването на Комплексното разрешително за „Холсим” АД от екоминистър Джевдет Чакъров и при актуализирането на същото разрешително, подписано на 09 октомври 2009 г. от настоящия министър Нона Караджова.

Екогластност оценява като голословно заключението от горноцитираното писмо, че “РИОСВ-Плевен осъществява и ще продължи да осъществява контрол по изпълнение на условията на разрешителното и експлоатация на инсталацията, в съответстие с приложимите нормативни изисквания по околна среда“, тъй като в същата контролна институция, както и никъде в България, не се разполага с лаборатории и апаратура за измерване на диоксини и фурани".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.