1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изследването на пробите от залив Болата и курорта Шкорпиловци потвърди доброто състояние на морските води

Изследването на пробите от залив Болата и курорта Шкорпиловци потвърди доброто състояние на морските води

Пробовземането беше извършено в началото на летния сезон по време на съвместна проверка на БДЧР, РИОСВ и РЗИ във Варна

Резултатите от изследването на пробите на морските води, взети на 6 юни от залив Болата и курортен комплекс Шкорпиловци, не показват замърсяване. Данните потвърдиха обявеното през миналата седмица от министъра на околната среда и водите Петър Димитров добро състояние на крайбрежните морски води.

Пробовземането беше извършено в началото на летния сезон по време на съвместна проверка на БДЧР, РИОСВ и РЗИ във Варна, в която се включиха министрите на околната среда и водите Петър Димитров, на туризма Евтим Милошев и на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Изследвани са показателите азот амониев, нитратен, нитритен и БПК5 (биологична потребност от кислород), резултатите за които съответстват на нормите за добро или отлично състояние на водите. Бяха извършени над 13 съвместни проверки на БДЧР с РИОСВ-Варна по Северното крайбрежие за нерегламентирани зауствания в Черно море.

Последното пробовземане, свързано с мониторинга на морските води във връзка с военните действия на територията на Украйна, е извършено на 28.05.2024 г. от пунктове Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Резултатите не показват замърсяване в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.