1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Капацитетът за изграждане на вятърни паркове в България е напълно изчерпан

Капацитетът за изграждане на вятърни паркове в България е напълно изчерпан

За изпълнението на европейските цели страната ни трябва да инсталира около 3600 мегавата вятърни мощности до 2020 г.

Капацитетът за изграждане на вятърни паркове в България към момента е напълно изчерпан. Това каза пред "Капитал Daily" председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков. Причината е, че в състоянието, в което се намира, електропреносната мрежа на страната може да поеме максимално 1800 мегавата нови мощности. В същото време към момента има платени гаранции по предварителни договори за изграждането на 1700 мегавата вятърни паркове, а инсталираните или тези, които са в процес на строеж, са за около 1100 мегавата, каза Киряков.

По думите му до края на годината 200 мегавата от тези, които са в строеж, ще влязат в експлоатация, а останалите ще бъдат изградени в следващите 2 години. За изпълнението на европейските цели обаче България трябва да инсталира около 3600 мегавата вятърни мощности до 2020 г., допълни той.

Промяна

Преференциалните тарифи за зелена енергия може да се определят два пъти годишно, а не както е досега - само веднъж, в началото на юли. Това ще стане, ако бъдат инициирани поправки в приетия през май Закон за възобновяемите енергийни източници, по които според добре осведомени източници вече се работи. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обаче отрекоха пред "Капитал Daily" в момента да се подготвят такива промени в текста.

Причини

Според  Велизар Киряков целта на тази поправка е да се намали по-бързо цената на фотоволтаичната енергия. През тази година тя вече беше намалена от 14 до 30% за различните видове инсталации, като се очаква да продължи да пада. "За това има и обоснована причина, тъй като в световен мащаб крайната цена за изграждането на фотоволтаична система падна с около 20% в последната година", каза председателят на българската фотоволтаична асоциация Николай Газдов. По думите му поевтиняването на слънчевите инсталации е естествен процес и не би било проблем преференциалната цена за тази енергия да се определя и по два пъти годишно.

Проблем обаче е, че няма предвидимост в какви граници ще бъде променена тарифата, което опредено затруднява намирането на финансиране за проекти за слънчева енергия. Пред инвеститорите в проекти за възобновяеми енергийни източници са поставени и редица други пречки, заложени в новоприетия закон за ВЕИ. Реално до средата на 2012 г. към електропреносната мрежа не могат да бъдат присъединявани никакви нови мощности, тъй като в закона към момента няма действаща процедура. Новият закон е провал и постига точно обратното на това, за което е създаден, коментира Себастиан Нютлихс, изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация, по време на конференцията "Вятърната енергия в България", която се проведе вчера, 2 ноември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.