1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Килиманджаро се топи

Килиманджаро се топи

Близо една четвърт от леда вече се е стопил

Снежната шапка на Килиманджаро много скоро може да изчезне напълно, съобщи Асошиейтед прес. Близо 85 на сто от леда в глетчерите по върховете на африканската планина са се стопили между 1912 и 2007 г., алармира екип от изследователи от Щатския университет в Охайо в изследване, публикувано в новия брой брой на годишника на Националната академия на науките на САЩ.

Близо една четвърт от леда, който все още е съществувал през 2000 г., до 2007 г. вече се стопил, съобщават учените. Ако тази тенденция се запази, "ледените полета по върховете на Килиманджаро няма да издържат", се казва в доклада. Сходни процеси се наблюдават в планините в Кения, в ледниците в Южна Америка и на Хималаите.

"Фактът, че толкова много ледници в тропическите и субтропическите райони се топят, насочва към съществуването на обща причина за това", уточни ръководителят на екипа Лони Томпсън. Измененията на площта, заета от ледниците по северния и южния склон на Килиманджаро, били установени чрез сравнения на фотографии, направени през 1912 и 1953 г., и сателитни снимки, направени в периода от 1976 до 1989 г. Преки измервания показали, че ледникът на северния склон на планината е изтънял с 1,9 метра, а на южния - с 5,1 метра от 2000 до 2007 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.