1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Китай представи амбициозен план за защита на дивата природа

Китай представи амбициозен план за защита на дивата природа

На територията на страната съществуват 2500 природни парка

Китай представи амбициозен план за защита на животинските и растителните си видове на конференцията в Нагоя, съобщи в. "Гардиън". След двуседмичната среща участниците в нея трябва да набележат цели за опазване на биоразнообразието до 2020 г. На срещата Китай представи най-сериозните до този момент ангажименти, които ще  поставят страната начело на глобалните усилия за забавяне загубата на местообитания и намаляването на видовете.

Критици обаче предупредиха, че представените ангажименти ще бъдат силно засегнати от икономически интереси. Те твърдят още, че плановете са фокусирани изключително вътре в страната и ще направят малко, за да спрат прекаленото търсене и незаконна търговия с редки видове.

Планът за действие за опазване на биоразнообразието предвижда изграждането на 52 приоритетни за опазване области, които покриват 23% от територията на страната. За тяхната поддръжка ще бъдат отделени държавни средства. Китайското правителство предвижда и конкретни цели за контрол на загубата на биоразнообразие до 2020 г. Националният план включва добавяне на още защитени области към вече съществуващите 2500 природни парка в страната. Идеята бе посрещната със силно одобрение от природозащитниците.

Провинция Съчуан е първата, която ще бъде включена в националния план за действие. За пет от набелязаните консервационни зони в провинцията ще бъде отделена сума, равняваща се 98 млн. евро. Една от териториите включва вече съществуващите резервати за гигантска панда. Ако планът бъде приет, част от парите ще отидат за възстановяване на район в провинцията, жертва на индустриално замърсяване, а други две зони ще бъдат запазени за консервация на полутропическата флора и фауна. Предвидено е и отделяне на територия, която трябва да компенсира негативното въздействие върху природата от изграждането на язовири.  

Това са сериозни ангажименти, ако Китай може да въведе този план систематично, те ще се справят по-добре с опазването на местообитанията и видовете от всички останали държави, коментираха американските делегати.

Природозащитниците  предупредиха обаче, че лошото изпълнение на законодателството често намалява ефекта от подобни инициативи. Понякога унищожаването на природата в Китай остава ненаказано, смята от китайската екоорганизация "Общество за опазване на дивата природа".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.