1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Китайските и американските компании за производство на слънчеви панели навлизат в остър сблъсък

Китайските и американските компании за производство на слънчеви панели навлизат в остър сблъсък

Западните производители твърдят, че китайските им конкуренти подбиват цените

Китайските и американските компании за производство на слънчеви панели навлизат в остър сблъсък заради цените на компонентите и ожесточената конкуренция на пазара, съобщиха световните агенции.

Миналата седмица седем фирми начело с американското подразделение на германската "Соларуърлд" (SolarWorld AG) поискаха от Вашингтон да въведе над 100-процентови антидъмпингови мита на соларни продукти, произведени в Китай, защото "нечестно подбиват цените и унищожават стотици американски работни места".

"Ройтерс" припомня, че заради редуцирането на субсидиите търсенето на соларни модули в Европа е спаднало значително, а досега поръчките от Стария континент осигуряваха над три четвърти от приходите на китайските производители. Това направи азиатските фирми по-зависими от пазара в САЩ и всяка ескалация на напрежение в търговията може да представлява голяма заплаха за тях. Повечето анализатори очакват през 2011 г. търсенето на панели в САЩ да достигне общо 1.5-1.6 гигавата.

Реакцията на Пекин предизвика бърза контрареакция на обединението на седемте американски фирми, според които изявлението е "подвеждащо и неосновано". "Агресивният дъмпинг и масираните нелегални субсидии от китайското правителство струваха на индустрията в САЩ хиляди работни места и принудиха повече от седем компании да преустановят или намалят работата си през последните 18 месеца", се казва в отговора на групата.

Западните производители твърдят, че китайските им конкуренти подбиват цените, защото получават огромни грантове, данъчни облекчения, суровини, земя, енергия и вода с отстъпка, помощ и застраховки при износа. Пекин обаче подчертава, че е честен в отношенията си с търговските си партньори и спазва ангажиментите, поети към Световната търговска организация.

Освен това стойността на американското оборудване и суровини за слънчеви централи, изнесени за Китай, надхвърля с 1.9 млрд. долара внесените в САЩ от Китай стоки за същия сектор, показват данни, цитирани от китайското търговско министерство.

Търговските противоречия между двете водещи световни икономики могат да предизвикат засилване на протекционистичните мерки, коментират пазарни анализатори. Връзките между САЩ и Китай са обтегнати и заради притесненията на Вашингтон за достъпа до китайския пазар, отношението на Пекин към интелектуалната собственост и дебата около стойността на китайската валута, припомня "Ройтерс"

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.