1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Колко струва борбата с глобалното затопляне

Колко струва борбата с глобалното затопляне

По-ниската цена се дължи на спада в търсенето на енергия

Проучване сочи, че разходите за борба с глобалното затопляне са по-ниски днес, отколкото през 2008 г., когато ЕС прие своите цели за намаляване на парниковите емисии. Съюзът вече е поел ангажимент да намали емисиите си с поне 20 % спрямо нивата от 1990 г. до 2020 г. пише ecomedia.bg. На конференцията на ООН за климата в Копенхаген ЕС обеща да ги намали дори с 30 %, ако други големи държави замърсители направят същото. Тъй като до момента не е постигнато споразумение, министрите на околната среда поискаха от Комисията да проучи осъществимостта на подобна инициатива, ако Съюзът я предприеме сам. Резултатите бяха представени от Кони Хедегор, комисар за действията по климата.

Според проучването, целта от 30 % ще струва 81 млрд. евро на година на страните от ЕС, взети заедно, или 0,54 % от общия им БВП. Това е с 33 млрд. евро годишно повече от цената на целта от 20 % днес, но само с 11 млрд. евро повече от цената й през 2008 г. По-ниската цена се дължи на спада в търсенето на енергия по време на рецесията и покачването на цените на петрола, които понижиха цената на правото да се замърсява в Европа. ЕС изисква от тежката промишленост да плаща за правото да произвежда определени количества емисии, а със закупените права може да се търгува на няколко борси в Европа. Предвид цените на въглеродния диоксид, разходите за постигане на задължителната цел от 20 % са спаднали с 30 % от 2008 г. насам – от 70 на 48 млрд. евро годишно. Според проучването по-високата цел ще стимулира икономиката, ще намали зависимостта на ЕС от чуждестранен петрол и газ и ще направи постигането на целта за намаляване на емисиите с 80 % до 2050 г. по-лесно за Европа.

Новата цел може да вдъхне нов живот и на преговорите за изменението на климата след разочароващата среща в Копенхаген, на която не бе постигнато обвързващо международно споразумение. Оттогава разговорите в ООН са в застой.
В проучването се разглеждат и начините за още по-голямо намаление на емисиите , както и последствията от по-високата цел извън границите на Съюза. Някои от разгледаните варианти са ограничаването на продажбата на права за въглеродни емисии и използването им за подпомагане на екологосъобразни предприятия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.