1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Контрабандата на животни в света носи 7 милиарда евро печалба на година

Контрабандата на животни в света носи 7 милиарда евро печалба на година

Много често най-високите цени се плащат за ярко оцветени птици от басейна на Амазонка

Контрабандната търговия с животни в света носи по 6 милиарда лири печалба на година и е на трето място след търговията с наркотици и оръжие, пише днес британският вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Заради големите печалби и насилието, с което е съпроводена обикновено, незаконната търговията с диви животни се превръща в сериозен проблем за силите на реда в цял свят. Въпреки всички влезли в сила международни договори, въпреки усилията на специализирани полицейски екипи и на международни неправителствени организации търговията продължава да се разраства.

Приходите от незаконната търговия с животни се използват за финансиране на терористични и други екстремистки групировки, а избиването на животни заради кожа, рога или други части от телата им застрашава редица животински видове с пълно изчезване, посочва вестникът въз основа на продължило няколко месеца разследване. Броят на тигрите в света от 100 000 в началото на миналия век е намалял до по-малко от 4000 днес. Всяка година се избиват по 20 000 слона заради бивните им. Броят на избиваните всяка година морски костенурки, чиито коруби се използват за производство на бижутерия, е огромен. Във Виетнам през последните 40 години напълно са изчезнали 12 животински вида. Всяка година в Африка при сблъсък с контрабандисти загиват поне по 100 души от службите за опазване на природните богатства, изтъква вестникът.

Печалбите са огромни. Много често най-високите цени се плащат за ярко оцветени птици от басейна на Амазонка и от Югоизточна Азия. Морскосин папагал макао от Бразилия, от които саостанали едва 960 броя в целия свят, струва до 90 хиляди долара за един брой. Килограм рог от носорог се е продавал през 2009 г. за 34 хиляди долара, което е доста повече от килограм злато. Тигровите кожи вървят по 20 хиляди долара, а шалове, изплетени от козината на тибетската антилопа шахтуш струват между 1200 и 12 000 долара.

Редки животински видове все още се срещат не само в Африка и Югоизточна Азия, а и в такива урбанизирани страни като Великобритания, посочва "Индипендънт".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.