1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Коста Рика ще затвори държавните си зоологически градини

Коста Рика ще затвори държавните си зоологически градини

Страната е дом на 5% от всички животински видове на планетата и е едно от най-богатите на биоразнообразие места

Официалните власти на Коста Рика огласиха решението си да затворят държавните си зоологически градини следващата пролет.

Целта на управляващите е клетките за животни изцяло да изчезнат в парковете им и да се ускори реализацията на идеята за взаимодействие с биоразнообразието на страната по естествен път. Коста Рика е дом на 5% от всички животински видове на планетата и е едно от най-богатите на биоразнообразие места. Това са и основните мотиви за решението, които министърът на околната среда Рене Кастро посочва на специална  пресконференция по случая.  "Не желаем животни в плен, не искаме те да са затворени по какъвто и да било начин освен в случаите, когато целта е да ги спасим или опазим."

Фондацията, която поддържа парковете с животни, обаче се противопоставя на този решителен ход. Причината е, че държавните служители се готвят да освободят огромно количество животни – над 400 животни от 70 вида, като ги върне обратно в естествените им местообитания или пък в спасителни центрове, отбелязва "Дневник".

Основните притеснения на фондацията са къде министерството смята да премести животните, тъй като "Симон Боливар" и "Санта Ана" са единствените паркове с ветеринарен лекар, специализиран в горски видове, както и диетолог за животни.

Според Асошиейтед прес зоологическата градина ''Симон Боливар" в Сан Хосе, отворила врати през 1921 г., сега ще бъде вече ботаническа градина. Природозащитен център "Санта Ана" също ще бъде затворен.

И двете зоологически градини се управляват и поддържат от частната фондация "Fundazoo". Фондацията се опитва да блокира затварянето на зоологическите градини с аргумента, че  има сключен договор за поддържането им до 2024 г., обяснява говорителят й Едуардо Боланьос пред Асошиейтед прес.

Идеята да се затворят зоологическите градини е в синхрон с други подобни инициативи, предприети в Централна Америка, като забраната на спортния лов и зрелищата с животни. Според екоминистъра всички тези стъпки променят съзнанието за околната среда на населението.

И макар закриването на зоологическите градини да е провокирано от хуманното отношение към животните, служителите и доброволците в частните спасителни центрове, които вече са препълнени, си задават тревожния въпрос къде ще отидат всички освободени животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.