1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лекари и природозащитници преглеждат изоставените мечки във вивариума на ловно стопанство "Кормисош"

Лекари и природозащитници преглеждат изоставените мечки във вивариума на ловно стопанство "Кормисош"

Базата е строена през 60-те години на ХХ в. и е обновена през осемдесетте

От днес екип от ветеринарни лекари, водени от проф. Богдан Аминков от Лесотехническия университет в София, и специалисти на фондация „Четири лапи” започва медицински преглед на мечките в база „Карамуш” към ловно стопанство „Кормисош”. Целта е да се установи здравният статус на обитателите на „Карамуш”, като ще бъдат прегледани зъбите, козината, кожата и сърдечния ритъм на животните и ще бъдат взети кръвни проби за изследване. Също така, всяка мечка ще бъде обезпаразитена и ваксинирана, съобщават от фондация „Четири лапи”.

„За първи път в база „Карамуш” се извършва такъв обстоен преглед на здравословното състояние на мечките,” разказва Димитър Иванов, управител на Парк за танцуващи мечки край Белица. „Отдавна получаваме сигнали за бедстващите обитатели на базата и през февруари тази година започнахме програма за подобряване на общото състояние на животните, като заменихме старата диета и въведохме нова, по подобие на Парка за танцуващи мечки край Белица, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, риба, яйца, кучешки палети и хляб.”

Вивариум "Карамуш" е част от ловно стопанство "Кормисош". Преди тук са били развъждани и отглеждани мечки, предназначени за отстрел от богати и известни хора от страната и чужбина. След забраната на такъв тип лов, "Карамуш" е със затихващи функции, но тук все още живеят 14 мечки с различни съдби – повечето родени тук, други докарани от циркове. Базата е строена през 60-те години на ХХ в. и е обновена през осемдесетте. Експертите на „Четири лапи” са сериозно обезпокоени от факта, че съществуващата база в ловното стопанство е морално и физически остаряла, а условията не отговарят на естествените нужди на мечките и трябва да бъдат подобрени.

„Мечките в „Карамуш” са оставени на доизживяване, тъй като вече не представляват интерес за ловците,” продължава Димитър Иванов. „До началото на годината те бяха хранени предимно с каша от брашно и трици. Когато започнахме програмата за подобряване на общото състояние на животните, ние разчитахме, че институциите, отговорни за намиране на дългосрочно решение на проблема - Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите – ще предложат конкретни стъпки за подобряване на условията на живот на 14-те мечки от „Карамуш”.

За съжаление на този етап липсва координация между двете министерства и това до голяма степен обезсмисля усилията ни.”

Днешният медицински преглед слага край на програмата за оказване на помощ за обитателите на „Карамуш”. От „Четири лапи” имат готовност да я възобновят веднага щом Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите предложат план за цялостно подобряване на жизнената среда на мечките.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, България и Южна Африка. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок в Южна Африка. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.