1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международната природозащитна организация WWF ни съветва как да посрещнем една по-зелена Коледа

Международната природозащитна организация WWF ни съветва как да посрещнем една по-зелена Коледа

До празника остават по-малко от десет дни и приготовленията са в разгара си

До Коледа остават по-малко от десет дни и тъй като приготовленията са в разгара си, международната природозащитна организация WWF използва повода да ви даде няколко лесно приложими съвета за по-зелено, а защо не и по-забавно празнуване.

 - Не купувайте отрязана елха или клони. Вземете си дръвче в саксия, което ще можете да засадите навън след отминаването на празника. Уверете се, че дръвчето е от лицензиран български разсадник. Не ставайте спонсор на бракониери, които са го отскубнали от гората и сложили в саксия. От друга страна внесените от чужбина борчета по-трудно оцеляват у нас. Тази година WWF няма да организира засаждането им напролет в Природен парк Витоша, но на сайта има полезни съвети как да се справим сами: http://bulgaria.panda.org/get_involved/christmas_tree/

 - На по-авангардните откъм коледни идеи препоръчваме вместо елхичка да украсят някое от наличните стайни растения. Фикус с гирлянди съвсем не звучи зле, нали?

 - Вместо традиционната хартиена картичка, използвайте електронна. Сега е моментът да се обучите на някоя полезна компютърна програма (кой знае, може пък допълнителните умения да ви донесат бонус в службата) и да я направите сами. В случай че не ви се занимава, глобалната мрежа предоставя хиляди възможности за избор. Ако все пак сте традиционалист, изберете картичка, изработена от рециклирана хартия.

 - Всяка година тонове хартия отиват на боклука, включително от изхвърлени ненужни опаковки. Вие можете да спестите, като подарите нещо, което не изисква опаковка. Например да дарите средства за природозащитна или друга благотворителна организация от името на любим човек и той съвсем изненадващо да получи сертификата за това по имейл. Вижте например българския сайт на WWF: http://bulgaria.panda.org/donate/

 - Ако все пак решите да направите по-традиционен подарък (например прахосмукачка), уверете се, че тя е от най-икономичния клас А или дори А+. При стереоуредбите и телевизорите проверете дали могат да се изключват напълно, а не просто да стоят в „режим на изчакване”, защото така също се изразходва излишна електроенергия.

 - Няма по-романтично нещо от истинските свещи. Защо не опитате да използвате  тях за коледното дръвче вместо традиционните лампички? Така освен разкошна атмосфера ще спестите и електроенергия. Все пак, не пренебрегвайте изискванията за противопожарна безопасност. Или пък си вземете диодни коледни лампички, които са много по-икономични от досегашните.

 - Празничната украса за елхата и дома може да бъде ръчно изработена. Този съвет е идеален за родители, които изпитват отчаяна нужда да намерят интересно занимание за децата си в дните, когато студът прави дългите разходки и игри навън невъзможни.

 - Използвайте хранителни продукти, произведени в България. Техният транспорт и опаковка е изразходвал по-малко енергия и хартия спрямо внесените отвън.

 - Запалените скиори биха могли да почакат и да покарат само на писти с естествен сняг, като така избягват скъпия изкуствен сняг, за чието производство отиват много енергия и вода от микроязовири, които променят водния баланс в планината. А опитвали ли сте да карате извън пистите, там където е позволено?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.