1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиан Попов няма да внесе в МС становището на екологичния съвет за Пирин

Министър Юлиан Попов няма да внесе в МС становището на екологичния съвет за Пирин

Той е решил да се запознае лично с казуса

В края на мандата си бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова е одобрила с подписа си становището на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) – консултативен орган към  ведомството, за промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", които да отворят възможност за строителство на нов кабинков лифт в планината над Банско. Подписът й на практика позволява становището на ВЕЕС да бъде внесено от наследника й за обсъждане и окончателно гласуване в Министерски съвет, потвърдиха от Министерството на околната среда и водите.

В същото време настоящият министър на екологията в служебния кабинет Юлиан Попов заяви, че сега няма да внася протокола на ВЕЕС за гласуване в правителството.

Той е решил да се запознае лично с казуса, да изслуша поотделно страните в спора, а след това да ги срещне в общ дебат, където те да се опитат "добронамерено и заедно" да намерят допирни точки и решение. "Всяка страна има своите аргументи и основания за исканията си. Концесионният договор изглежда не е перфектен. Процедурите, които МОСВ са извършвали по случая, са в съответствие със закона. Затова преди да се вземе решение по този казус, трябват сериозни дискусии," обясни Юлиан Попов, цитиран от "Дневник".

Според него това е "най-сложното решение", което може да вземе. По процедуа другите варианти, ако не се прави дебат по темата, са (1) становището на ВЕЕС да бъде внесено и да мине през съгласуване от всички министерства и след това правителството да вземе решение по него или (2) да го остави да изчака следващия редовен министър.

"Съществува голямо напрежение, както и явно неразбиране по този въпрос. Където и да се погледне, нещо не е изговорено и не е разбрано. Това е достатъчно основание да се мине през процес на изясняване на двете страни. Предполагам, че няма да е много трудно те да се срещнат, за да се види до какви последствия води промяната на този план, даваща теоретична възможност за втори кабинков лифт," обясни още Попов. Ако след дебата, министърът реши да преработи вече гласуваното от съвета решение, той може да върне отново за обсъждане и одобрение променен вариант.  

"Административната процедура може да приключи или положително, или негативно и това е изцяло в ръцете на МС. В първия случай обаче се толерира едната страна, във втория – другата, а противоречията остават. Явно трябва да се намери някакъв консенсус какво да се прави в този регион. Министър Попов ще се опита да намери цивилизовано решение" коментира заместник-министър Евдокия Манева, която остава на поста си и в сегашния служебен кабинет. Според нея, до момента подобна дискусия между страните не се е случила и в същото време е необходима.

Дебатът ще се случи в рамките на обществен съвет, който Попов сформира в момента, а следващата седмица – ще представи официално. В него влизат и представители на неправителствени организации, в това число и природозащитни – "За Земята", Международната организация за дива природа WWF, програма "Достъп до информация". А Попов определя съвета като "мост за конструктивен разговор с гражданите".

Предисторията на поредния епизод от сагата със строежи в Пирин

През февруари всичките 13 постоянни членове на ВЕЕС единодушно подписаха становище за промяна в правилника за управление на парка "Пирин". Никой от тях не подписа с особено мнение, макар да има право на това. И преди, и след становището на екологичния съвет природозащитните протестираха с предупреждение от опасностите, които според тях носи бъдещо решение по него. В същото време бившият премиер Борисов беше категоричен, че по всичко е на едно мнение със зелените организации, но "втори кабинков лифт на Банско ще има". 

Промяната в плана за управление на парк Пирин, одобрена от ВЕЕС, позволява строителство на спортни съоръжения в т.нар. зона за туризъм (буферната зона на планината), която заема 2.5% от територията на парка (8 951 декара). Според зам.- министър Евдокия Манева становището не допуска да се строят нови ски писти. До момента строителството в националния парк е позволено само в т.нар. зона за сгради и съоръжения с площ 2188 декара. В документа съветът е вписал и забележки на експертите към предложенията на кмета на община Банско Георги Икономов.

В първоначалните искания на община Банско, внесено в МОСВ в началото на годината и консултирани с тогавашният икономически министър Делян Добрев, се искаше възможност за строителство и в други зони на националния парк. Предлагаше се още допускане строителство в райони на хижи в Пирин извън буферната зона и водовземане от голяма територия на парка.

ВЕЕС допуска в крайното си решение водовземане в рамките само на туристическата зона. Съветът приема да се разглеждат проекти, свързани със строителство на ски съоръжения, които трябва да се подложат на оценки. Така ВЕЕС се са се съгласили, че общината на Банско ще може да изработи подробен устройствен план за територия с искане за втора кабинка.

Протокола на съвета е бил изпратен на община Банско за преработка на първоначалните й искания и съгласуване. Кметът на Банско вече е върнал в екоминистерството редактираното си предложение, с редуцирани искания за промени в плана, които съответстват на гласувания протокол на ВЕЕС, обясниха от МОСВ.

Георги Икономов потвърди, че коригираните и съгласувани с протокола на ВЕЕС искания на общината вече са изпратени в еко ведомството. Той обаче не беше сигурен какви са точните корекции в исканията, тъй като той и в момента е в болничен, а корекциите са били изготвени от експерти на общината. В същото време той изрази убеденост, че документите са съгласувани според изискванията на ВЕЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.