1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов: Тенденцията в Европа е потреблението на природен газ и въглища да намалява

Министър Юлиян Попов: Тенденцията в Европа е потреблението на природен газ и въглища да намалява

МОСВ работи много активно с най-големите индустриални предприятия с идеята да се създаде клъстер за декарбонизация

„Тенденцията в Европа е да намалява потреблението на природен газ и въглища“. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на организирания от вестник „Капитал“ Енергиен форум 2024. Той посочи, че всяка година има спад на въглищното електропроизводство с 26 процента.

„Данните през последните 10 години показват, че газът не е преходно гориво и не действа като преходно гориво“, изтъкна министър Попов, като допълни, че газовото електропроизводство миналата година е спаднало с 15%. „Няма как да е преходно гориво. Ако беше преходно гориво, щеше да се качи с 15%, а не да спадне с толкова“, добави той.  Според Юлиян Попов електропроизводството от вятърна енергия за първи път се е увеличило над това от природен газ, независимо от понижението на цените на синьото гориво и независимо от това, че все още няма достатъчно изградени вятърни генератори, а има свръх активи на газ. Той изтъкна, че в момента, в който се проследят емисиите на газ от добив до изгаряне, те ще се окажат толкова, колкото и на тези от въглищата.

Министърът на околната среда и водите посочи още, че на фона на цялостния срив на цените и потреблението на енергийни ресурси, специално за Европа емисиите от електропроизводството са спаднали с 19 на сто през миналата година. Според него това се дължи на комбинация от енергийна ефективност и структурна промяна в енергетиката, но не е заради пропагандното предубеждение, че индустрията ни не работи.

„Ние имаме много силна индустрия, която се развива. Освен това тя е много модерна. Поточни линии, които в Германия са изградени преди 30-40 години, тук се изградиха през последните 10 години, поради което са по-модерни от съответните в Европа. Ние имаме доста сериозна добивна промишленост, металургия, химическа промишленост, Соди Девня например е най-големият завод от този тип в Европа“, изтъкна министърът.  

Той подчерта също, че МОСВ работи много активно с най-големите индустриални предприятия с идеята да се създаде клъстер за декарбонизация. „Потенциалът е огромен, защото това са най-енергийно интензивните предприятия“, уточни той.

„Когато си поставяме високите цели за декарбонизация, е много важно да ги обвързваме с интересите на индустрията – как да подкрепим иновации в индустрията, как да развием енергийния пазар, така че да не натоварва индустрията с разходи, които не са генерирани от самата индустрия“, сподели в заключение министър Юлиян Попов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.