1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мистериозен син мед произведоха френски пчели

Мистериозен син мед произведоха френски пчели

Проблемът е предизвикан от захарни остатъци на компанията Mars

Сурова зима, последвана от дъждовна пролет и сухо лято – през последните месеци френските пчели са преживели доста. Очакванията през тази година са за сравнително слаба реколта от мед, а духът на пчеларите – вече пострадали от вредите, нанесени им от пестицидите – е на най-ниското си ниво.

В Рибовийе, градче в източна Франция на 70 километра южно от Страсбург, съдбата им поднася и друга лоша изненада, разказва вестник Le Monde. В началото на август няколко от тях констатират, че пчелите им носят странен на цвят нектар – син, зелен и дори понякога кестеняво-шоколадов. Количествата са толкова големи, че блокират снасянето на яйца – трагедия, тъй като точно през лятото цариците мътят т.нар. зимни пчели, благодарение на които кошерът оцелява през студения зимен сезон. Съвсем скоро пчеларите започват да събират и мед с необичаен цвят.

След оплакванията на над десетима засегнати производителя местният пчеларски синдикат започва разследване. Три седмици по-късно най-накрая се установява причината за нестандартния мед. На територията на близкото предприятие за метанизация на отпадъци служителите откриват колония пчели под големи контейнери, съдържащи течност със същите синьо-зелени цветове, пише "Дневник".

Обектът има природосъобразна цел – в него се произвежда биогаз чрез разграждането на органични отпадъци, хранителни продукти с изтекъл срок на годност, остатъци от кухните на домакинствата и от селскостопанската и хранителната индустрии. В частност предприятието преработва отпадъци от сладкарската индустрия. Точно това се оказва и естеството на мистериозната синя течност – захарни остатъци на компанията Mars. Глобалната американска фирма има няколко фабрики в региона на Елзас, където се произвеждат известните шарени шоколадови бонбони M&M.

След като проблемът се изяснява, предприятието за метанизация е обещало да изпразни и почисти контейнерите си, както и за в бъдеще да съхранява продуктите си в здрави съдове и да ги преработва по-бързо.

За пчеларите обаче си остават синият мед, който не може да бъде продаден, и неясното бъдеще. Продуктът ще бъде изследван, но за да се види дали пчелите, хранили се с остатъци от бонбони, са пострадали, ще трябва да се изчака пролетта на 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.