1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Не може да избегнем санкциите от ЕС заради непостроени регионални депа за битови отпадъци

Не може да избегнем санкциите от ЕС заради непостроени регионални депа за битови отпадъци

До 2009 г. трябваше да бъдат закрити над сто сметища

Няма вариант България да избегне санкциите от Европейския съюз заради забавянето на построяването на регионални депа за битови отпадъци. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, която във вторник направи първа копка на бъдещото депо край Хасково, съобщи "Нова телевизия". До 2009 г. трябваше да бъдат закрити над сто сметища и да се изградят нови 22 депа със система за управление на отпадъците. Досега са готови едва две такива депа, а над 110 от старите сметища все още работят.

Стар, но нерешен проблем

В края на януари България получи срок от два месеца да отговори удовлетворително на Европейската комисия защо в страната все още работят над 110 сметища, които не отговарят на европейското законодателство. След този срок в стремежа си да подтикне България да ускори своите действия в тази област Брюксел предяви срещу страната иск пред Европейския съд в Люксембург по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник.


Бавни действия

В Директивата за депонирането на отпадъци се изисква установяването на стандарти за депата, за да се предотвратят неблагоприятните последствия за здравето на човека, водите, почвата и въздуха. Според документа депа, които не отговарят на законодателството на ЕС, не могат да продължават да функционират след 16 юли 2009 г. След изтичането на срока Брюксел повдигна въпроса защо близо 190 депа не са в съответствие с разпоредбите на директивата и въпреки това са в експлоатация.

Правителството на ГЕРБ взе решение веднага да закрие близо половината от тях, а останалите - в рамките на максимум година и половина. Въпреки че българските власти признаха съществуването на проблема и опитваха да се справят с него, планът така и не беше изпълнен през следващите години и бавният напредък накара ЕК да открие процедура за нарушение през април 2012 г. Тогава 124 несъответстващи на изискванията депа все още работеха, отбелязва "Капитал Дейли".

България впоследствие информира Брюксел, че до юли 2015 г. ще бъдат завършени и 23 нови депа за отпадъци, заедно с което много от старите ще бъдат затворени и рекултивирани. Така и не беше представен обаче ясен график за изграждането на новите инсталации. Резултатът към днешна дата - изградените депа за седем години действие на оперативната програма са две – в София и Ботевград. Договори за други 19 проекта пък се сключиха едва през последните месеци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.